Nafta zlevnila zhruba o dvacet haléřů. Snížení spotřební daně se zatím projevilo jen částečně

Události: Nižší daň z prodeje nafty (zdroj: ČT24)

Na čerpací stanice v Česku míří cisterny s levnější naftou. Od začátku ledna totiž platí nižší spotřební daň, a palivo je tak na litr o korunu levnější. Řidiči po celé republice ale zatím za takto sníženou cenu nenatankují. Nafta sice zlevnila, v průměru však jen zhruba o dvacet haléřů.

Na jednu z pražských čerpacích stanic přivážejí naftu poprvé v novém roce. Palivo v cisterně už je o korunu levnější díky nižší spotřební dani. Motoristé to ale při placení ještě nepoznají. 

Diesel tu teď stojí 29,90 koruny na litr. A zatím se to měnit nebude. „Změna sazeb se promítne do cen během ledna, počítáme během dvou týdnů,“ řekl mluvčí MOL a Slovnaft Anton Molnár.

Tajemník České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula k tomu podotýká, že v novém roce bude nejdříve nutné doprodat staré zásoby, proto cenový pohyb očekává s určitým zpožděním. „Zatím situace ukazuje, že oproti poslednímu prosinci klesla cena nafty o 15 až 20 haléřů,“ dodává. 

U čerpací stanice Šafránka ve Středočeském kraji zlevnili už ve středu. Ještě v úterý tu stál litr nafty 26,70 koruny, nyní ho řidiči natankují o 60 haléřů levněji. „Dodavatel nám snížil cenu zhruba o 90 haléřů. Těch zhruba 30 haléřů nám šlo do marže, protože jsme nezdražili pohonné hmoty před koncem roku, kdy došlo k navýšení nákupní ceny,“ komentovala pohyby majitelka pumpy Kateřina Kvapilová.

Cenu nafty ovlivňuje pohyb na burze a kurz koruny

„O celou korunu se to neprojeví, protože už nám od začátku listopadu stoupá cena nafty. Ten nárůst, který by jinak přišel, tak bude menší,“ řekl předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Ceny nafty a benzinu ovlivňuje hlavně cena ropy na burze, ale i kurz koruny vůči dolaru. A zatímco ropa na burze nyní zdražuje, silná koruna zase tlačí konečnou cenu dolů.