Mandela na tričku, Mandela na minci. Kolik jeho jméno vydělává?

Johannesburg - Nelson Mandela se po své smrti stává i výnosnou obchodní značkou. Už za jeho života nesly jméno Madiby tisíce předmětů. Někteří odborníci se proto obávají, že velký byznys zastíní jeho skutečné zásluhy.

Zatímco lidé vzpomínají na jeho zásluhy, právníky zajímá jiné téma - autorská práva. Třeba nadace Nelsona Mandely má nárok na jeho vězeňské číslo, použité oblečení nebo náramky, které nosil. Právo na používání motivu nebo jeho jména má na světě ještě dalších zhruba 50 institucí.

David Haigh, ředitel firmy Brand Finance

„Jeho sláva je ohromná. Zřejmě proto chce teď mnoho lidí alespoň kousek z té slávy získat pro sebe. Dokonce i jeho vlastní rodina. Teď se kolem toho vede rozsáhlá debata. Je smutné, že spory podkopávají to, co právě on stvořil.“

Nedávný průzkum ale ukázal, že několik desítek firem jméno nebo tvář bývalého jihoafrického vůdce používá bez povolení. Podle odborníků je to u slavných osobností častý problém. „Musíte mít schopné právní poradce a zároveň i dobré správce dědictví. Doporučoval bych, aby instituce spolupracovaly ve všech zemích, pak by se dalo předcházet sporům a tahanicím,“ říká ředitel společnosti Brand Finance David Haigh.

„Brand“ Mandela - až za stovky milionů dolarů

Obchodníci mají z prodeje triček, plakátů nebo třeba mincí s podobiznami známých osobností vysoké výdělky. Samotnou hodnotu značky Nelsona Mandely je však obtížné přesně stanovit. Odhady se pohybují od desítek do stovek milionů dolarů.

S památkou Nelsona Mandely se od úterka loučili významní státníci, zahraniční hosté, ale i tisíce Jihoafričanů. Jeho rakev bude v jihoafrické metropoli vystavena až do pátku. „Bojoval za nás, jsme to, co jsme. Jen díky němu dnes žijeme v technologicky vyspělém světě. Jinak bychom tu nebyli,“ myslí si Lunenama Muthekwaová, která v JAR žije.

O víkendu pak úřady tělo bývalého prezidenta převezou do vesnice Qunu, kde vyrůstal. V neděli se tam uskuteční státní pohřeb. Bojovník proti apartheidu zemřel minulý čtvrtek ve věku 95 let.

Značka Nelson Mandela (zdroj: ČT24)