Maloobchodu se v červenci dařilo. Domácnosti neztrácejí chuť utrácet

Události ČT: Tržby v obchodech se opět zvedly (zdroj: ČT24)

Maloobchod si udržoval i v červenci vysoké tempo růstu. Meziročně stouply tržby o sedm procent (bez očištění o kalendářní vlivy). V červnu to bylo přitom o 4,6 procenta. Vyplynulo to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Meziročně vzrostly maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy – pracovních dnů bylo letos v červenci o dva více – o 4,6 procenta, v tom za nepotravinářské zboží o sedm procent, za potraviny o tři procenta a za pohonné hmoty o 1,1 procenta. 

Nejvíce se zvýšily tržby za prodej zboží přes internet a zásilkovou službu (o 21,7 %). Vyšší zájem zákazníků zaznamenaly také specializované prodejny s nepotravinářským zbožím. Tržby rostly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 14,8 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 11,1 %), s oděvy a obuví (o 9,6 %), s potřebami pro domácnost a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (shodně o 7,5 %). 

Maloobchodní tržby v červenci silně rostly (zdroj: ČT24)

Domácnosti jsou tahounem růstu

Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler uvedl, že maloobchodní tržby v červenci opět příjemně překvapily: „Letošní dynamika maloobchodních tržeb (bez automobilů) kolem pěti procent je tak prozatím obdobná jako v předchozích dvou letech a ve srovnání s průměrem eurozóny je tak dvojnásobná.“

Zdůraznil, že domácnosti chuť utrácet prozatím neztrácí, ačkoli indikátory důvěry v letošním roce poklesly kvůli obavám ze zpomalování ekonomické aktivity a v průměru se nachází na úrovni roku 2016.

„Domácnosti však nadále těží z přehřátého trhu práce, kde si mzdy udržely i ve druhém čtvrtletí solidní tempo přesahující nominálně sedm procent, a nemají tak prozatím důvod svou spotřebu začít omezovat. Ta tak bude patřit nadále mezi hlavní tahouny růstu tuzemské ekonomiky v letošním roce, jak jsme viděli již v číslech za první polovinu roku,“ dodal Seidler. 

„Čeští spotřebitelé byli v červenci při chuti. Nakupovali opravdu s vervou, a to nejen typicky letní zboží či služby, jaku jsou zájezdy nebo letní oděvy. Maloobchodní tržby bez zahrnutí motoristického segmentu vzrostly meziročně o sedm procent, nejvýrazněji od ledna 2018,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Dodal, že po delší době si obstojně vedl také motoristický segment, který přidal meziročně 4,1 procenta, tedy nejvíce od loňského července.

Jaký bude další vývoj v letošním roce

Také ekonomka Komerční banky Monika Junicke podtrhla, že spotřebitelská poptávka zůstává silná i v druhém pololetí letošního roku. „Je podpořená solidním růstem reálných mezd i velmi nízkou tuzemskou nezaměstnaností.“ Domnívá se však, že v následujícím období se zpomalení české ekonomiky odrazí v růstu mezd a následně i v dynamice spotřebitelské poptávky. 

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček pak soudí, že kvůli zhoršování ekonomického klimatu se u drahých položek dlouhodobé spotřeby může začít projevovat odkládání spotřeby do budoucna. „Tento vývoj byl již zaznamenán u prodejů automobilů, nicméně souhrnné tržby z maloobchodu prozatím hovoří zcela odlišným jazykem,“ uvedl. 

Zprávy ze zahraničí jsou nepříznivé. Bude se dál utrácet?

Analytici upozorňují, že i do českého prostředí budou stále více dopadat nepříznivé hospodářské zprávy ze zahraničí. Německá ekonomika – kam směřuje třicet procent českého exportu – výrazně oslabuje a další evropské ekonomiky zpomalují svůj růst. 

Zakázky německého průmyslu se v červenci ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,7 procenta. Pokles byl výraznější, než se čekalo, hlavně kvůli slabé poptávce ze zahraničí. Zpráva, kterou ve čtvrtek zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, naznačuje, že největší evropská ekonomika se i ve třetím čtvrtletí potýká s problémy. 

Například Junicke odhaduje, že za letošek si maloobchodníci v průměru připíší 4,2 procenta oproti loňským pěti procentům, příští rok bude ale dynamika maloobchodních tržeb poloviční. Seidler uvádí, že negativní zprávy ze zahraničí již nyní doléhají na důvěru domácností, která letos poklesla na úroveň roku 2016. České domácnosti zároveň indikují větší chuť spořit, čísla však pokles spotřeby nezachytila. 

Prozatím je dobře, že domácnosti na zprávy přicházející ze zahraničí nereagují přehnaně negativně, protože citelné zpomalení jejich spotřeby by mohlo tuzemskou ekonomiku oslabit.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč doplnil, že situace na trhu práce a s ní související příjmová situace tuzemských domácností jsou příznivé. V tomto smyslu domácnosti nemají ohledně spotřeby důvod dupat na brzdu.

Jáč tak soudí, že spotřeba domácností poroste i ve zbytku letošního roku. „Určité zpomalení tempa růstu je pravděpodobné, zde ale spíše sehraje roli vývoj inflace a její dopad na reálné příjmy domácností. Žádné dramatické zpomalování růstu spotřeby domácností nečekám a pro českou ekonomiku by to ani nebylo žádoucí,“ dodal.

Pro českou ekonomiku je ostatně v situaci zpomalení růstu na našich hlavních exportních trzích žádoucí, aby byl tento výpadek alespoň částečně kompenzován pokračujícím růstem domácí poptávky, kde spotřeba domácností hraje klíčovou roli.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE