Má Volkswagen dostat pokutu i v Německu, podobně jako v USA? Posuzuje to prokuratura

Němečtí prokurátoři začali zkoumat, zda by automobilka Volkswagen měla za manipulaci s testy emisí dostat v Německu pokutu, podobně jako ji dostala od amerických úřadů. Kroky za tímto účelem zahájilo státní zastupitelství v dolnosaském Braunschweigu, uvedl v pátek list Süddeutsche Zeitung.

Prokuratura podle listu vyhodnocuje „hospodářskou výhodu“, kterou mohl Volkswagen získat použitím dodatečného softwaru; ten umožňoval při testování emisí skrývat u vozů s naftovým motorem vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě prodal zhruba 11 milionů těchto vozů.

Volkswagen ani prokuratura v Braunschweigu se ke zprávě agentuře Reuters nevyjádřily. Zprávu přinesly i zemské veřejnoprávní vysílací společnosti NDR a WDR.

Prokuratura v Braunschweigu minulý měsíc zahájila vyšetřování bývalého šéfa skupiny Volkswagen Martina Winterkorna a šéfa značky VW Herberta Diesse. Podezřívá je z manipulace na finančních trzích, neinformování investorů.

Volkswagen loni kvůli nákladům spojeným s aférou prodělal 1,6 miliardy eur (43 miliard korun), což byla jeho nejvyšší celoroční ztráta v historii. Skandál už loni přinutil automobilku připravit si do rezerv více než 16 miliard eur a předpokládá se, že náklady spojené s aférou se budou ještě zvyšovat.

Generální ředitel Volkswagenu Matthias Müller tento týden odmítl výzvy, aby automobilka za skandál odškodnila zákazníky v Evropě podobným způsobem jako zákazníky ve Spojených státech.

Dohoda o řešení skandálu v USA, která se týká zhruba 482 tisíc naftových vozů, bude stát Volkswagen na pokutách a nákladech na opravu a odkup vozidel až 15,3 miliardy dolarů (zhruba 370 miliard korun).

Většina amerických majitelů problematických aut obdrží odškodné 5100 až 10 tisíc dolarů a Volkswagen musí většinu těchto aut od majitelů odkoupit. V Evropě se skandál týká zhruba 8,5 milionu naftových vozů.

Objevena puma z války

Pyrotechnici v pátek objevili čtvrttunovou leteckou pumu z druhé světové války na pozemku automobilového koncernu Volkswagen ve Wolfsburgu. Informovala o tom rozhlasová stanice NDR. Výbušninu by měli specialisté zneškodnit v neděli dopoledne, na provoz závodu to ale vliv mít nebude. Zaměstnanci automobilky ve Wolfsburgu mají v těchto dnech nařízenou
závodní dovolenou.

Kvůli zneškodnění pumy bude nutné evakuovat zhruba 7400 obyvatel Wolfsburgu žijících v blízkosti závodu. Evakuace začne v neděli v 10:00 a úřady zatím neupřesnily, kdy bude možné očekávat likvidaci výbušniny.

Pyrotechnici prohledali pozemky Volkswagenu poté, co tam stavební dělníci minulý měsíc našli kusy kovu, které by mohly signalizovat přítomnost nevybuchlých bomb z druhé světové války. Podezření na výbušniny se potvrdilo, když pyrotechnici objevili dýmovnici, kterou na Wolfsburg shodili spojenci při bombardování Německa.