Kvalita benzinu v Česku klesá

Praha - V loňském roce se mírně snížila kvalita pohonných hmot prodávaných v České republice. Odhalila to kontrola České obchodní inspekce, která v průběhu loňského roku odebrala téměř 2500 vzorků benzinu a nafty. Nevyhovujících vzorků bylo 5,6 procenta, tedy o celé procento více než loni. Jména hříšníků ale inspekce zveřejnit nesmí, zakazuje jí to zákon.

Nejvíce nekvalitních pohonných hmot inspekce odhalila v září, kdy podíl nevyhovujících vzorků činil 7,9 procenta. Horší kvalitu kontroloři častěji odhalili u nafty než u benzinu. Nejčastějším pochybením byl nevyhovující bod vzplanutí u motorové nafty, inspekce ho zjistila u 101 vzorků. „U bodu vzplanutí jde spíše o bezpečnostní hledisko, které nemá vliv na chod motoru, nebo dokonce jeho případné poškození,“ snažil se spotřebitele uklidnit mluvčí inspekce Marek Ženkl.

Hříšníci se často opakují

Za kvalitu pohonných hmot odpovídají ze zákona prodejci, a i když jim může za závažné porušení standardů udělit inspekce milionové pokuty, často prodávají nekvalitní benzin a naftu opakovaně.

Podle mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivany Pickové by bylo řešením, kdyby mohla inspekce zveřejnit názvy největších hříšníků. To ale zatím zakazuje zákon. „Výsledky našich zjištění nicméně předáváme dalším úřadům, například celní správě nebo živnostenským úřadům,“ ujistil Ženkl.

Pohonné hmoty bez závad zaručuje Pečeť kvality

Pokud si chtějí být spotřebitelé jistí, že do svého auta natankují skutečně kvalitní pohonné hmoty, měli by čerpací stanici vybírat nikoliv podle ceny benzinu nebo nafty, ale spíše podle toho, zda je držitelem Pečeti kvality, kterou na základě sledování kvality pohonných hmot uděluje čerpacím stanicím Ústav paliv a maziv.

Pečetí kvality se může chlubit na tři desítky firem. Jsou mezi nimi například velké sítě jako Benzina, OMV nebo Shell. Kvalitní benzin je ale možné natankovat také u hypermarketů. Pečeť kvality totiž získaly rovněž řetězce Globus, Ahold a Tesco. Úplný seznam držitelů této garance je k dispozici na internetových stránkách Ústavu paliv a maziv.

I přesto, že Pečeť kvality poskytuje spotřebitelům záruku toho, že natankované pohonné hmoty jejich plechového miláčka nepoškodí, vybírá podle ní čerpací stanici zatím jen zlomek české populace. Mnohem častěji je kritériem pro výběr benzinky cena, za kterou pohonné hmoty prodává.