Kongresové centrum Praha si dohodlo odložení splátky

Praha – Kongresové centrum Praha (KCP) dosáhlo s Komerční bankou dohody o odkladu letošní červnové splátky. Centrum je totiž zatížené miliardovými dluhy kvůli pořádání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Zprávu o tom, že KCP dosáhlo důležité dohody s jedním ze svých věřitelů, přinesl deník E15.

KCP v červnu nemusí zaplatit téměř 30 milionů

Zdroj E15:

„S Komerční bankou se domluvilo na odkladu letošní červnové splátky 29,7 milionu korun až na konec roku 2013.“

Peníze, které díky odkladu splátky centrum ušetří, chce společnost využít na vylepšení své hotovostní situace a na snížení vnitřního dluhu. Ten představují modernizace a investice do hlavní budovy, zejména do výtahů a eskalátorů. Komerční banka však nechtěla tuto informaci komentovat, protože se prý k ujednáním s klienty nevyjadřuje.

K potvrzení úmluvy je ještě zapotřebí změna ručitelského prohlášení hlavního města Prahy, které je jediným akcionářem centra. Příslušný dokument už je podle deníku připraven k podpisu. Touto v zásadě formální záležitostí by se měla Rada hlavního města Prahy zabývat dnes.

KCP ještě dluží přes dvě miliardy

KCP si od Komerční banky v roce 2005 půjčilo 700 milionů korun. Za jistinu tohoto úvěru, nikoli za úroky, ručí pražský magistrát. Úroky platí KCP průběžně, jistinu splácí třikrát ročně, vždy ke konci června, září a prosince. Po zaplacení poslední splátky v prosinci loňského roku dluží firma bance 357 milionů korun, úroky odhaduje na 28 milionů. Změnou ručitelského prohlášení se ani nezvýší závazek ručitele ani neprodlouží splatnost. Ta má skončit k 31. prosinci 2014.

Kvůli hostitelství zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu prodalo kongresové centrum dluhopisy a vzalo si bankovní úvěry za celkem tři miliardy korun. Společně s obsluhou finanční břemeno dosahuje ještě o miliardu výše. Dosud bylo uhrazeno už 2,3 miliardy korun, do konce roku 2014 zbývá ještě zaplatit přes dvě miliardy.