KKCG a PPF nesouhlasí, aby si Bestsport vedl reorganizaci

Praha - Finanční skupiny KKCG a PPF nesouhlasí s tím, aby v případě řešení úpadku reorganizací byl sestavením reorganizačního plánu pověřen sám Bestsport, který provozuje pražskou halu O2 arena. Obě společnosti navrhují Městskému soudu v Praze, aby reorganizací Bestsportu byla pověřena firma PPF Healthcare N.V. V insolvenci se Bestsport ocitl na počátku května.

Návrh na plán své reorganizace podal Bestsport soudu v minulém týdnu. Dlužník soudu zdůrazňuje, že závazky vznikly v souvislosti s financováním výstavby O2 areny a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti Bestsportu, která je zisková.

O osudu Bestsportu se rozhodne na konci června

Na schůzi věřitelů svolané na 28. června se rozhodne o tom, zda Bestsport čeká reorganizace, nebo podobně jako sesterská loterijní společnost Sazka skončí v konkurzu. Věřitelé by podle KKCG a PPF měli přijmout usnesení o tom, že Bestsport nemá přednostní právo k sestavení reorganizačního plánu.

Bestsport v pátek zveřejnil, že letos do konce dubna zvýšil meziročně zisk na 47,5 milionu korun z 12,8 milionu. Podle mluvčího Bestsportu Jana Tuny přinesl firmě nejvíce peněz březnový koncert australské zpěvačky Kylie Minogue, dubnový dvojkoncert zakladatele britské rockové kapely Pink Floyd Rogera Waterse a postup HC Slavia v play-off hokejové extraligy.

V současnosti je Bestsport vlastněn Občanským sdružením Zelený ostrov (OSZO), které má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy. Mezi členy prozatímního věřitelského výboru Bestsportu je i Sazka. Ve výboru zasednou i společnosti A & CE Auditoři a znalci Praha, KKCG Structured Finance, NLB Factoring a The Bank of New York Mellon. Firmy ovládané PPF miliardáře Petra Kellnera a KKCG miliardáře Karla Komárka stejně jako The Bank of New York Mellon zasedají i ve věřitelském výboru Sazky.

Daniela Urbanová, insolvenční správkyně společnosti Bestsport, uznala 62 pohledávek za celkem 18,55 miliardy korun. Z uznaných pohledávek jsou zajištěné pohledávky za 5,15 miliardy, nezajištěné za 13,39 miliardy korun. Největší uznané pohledávky má Sazka za 7,16 miliardy korun, OSZO za 5,26 miliardy a agent držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon za 5,16 miliardy.

Kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny se Sazka dostala do insolvence a následně do konkurzu. Bestsport, který arénu postavil, dostával od Sazky peníze přes OSZO. Sazce je pak odváděl, aby mohla splácet dluhopisy.