Juračka: Textil v Německu levnější není, je to jen optický klam

Praha – V Německu startují letní výprodeje. V tom vidí příležitost i tisíce Čechů, kteří právě v tomto období houfně vyráží za nákupy k našim sousedům. Na Německu si chválí například to, že je tam možné nakoupit oblečení výhodněji a výběr v německých obchodech je také větší. V tom druhém mají Češi podle odborníků pravdu, v tom prvém se mýlí. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky se ceny pouze zdají nižší, a to zejména kvůli šíři sortimentu. Zatímco Německo je podle statistik Eurostatu v cenové úrovni výrazně nad průměrem EU, Česko je na 96 procentech průměru.

Textil v Německu je podle Juračky dražší než v Česku. Dojem nižších cen je podle něj pouze optickým klamem. „On ten dojem vzniká tím, že v Německu je daleko širší nabídka, a to nejen v sortimentu, ale i v cenových relacích vzhledem ke kvalitě. Český člověk tam přijde nakupovat, vidí široký sortiment, který je rozdělen jak cenově, tak kvalitativně, čili on má dojem, že je tam levněji. Skutečnost je ovšem jiná,“ vysvětlil Juračka.

Přesto za zdánlivě levným zboží míří do Německa až třetina Čechů. Během výprodejových týdnů tam podobně jako v Česku oblečení zlevňuje o desítky procent. Zhruba každý druhý obchod snižuje ceny až o 60 procent a na to Češi slyší. O pětinu výhodněji pak vyjde ve výprodeji elektronika, kuchyňské spotřebiče, nádobí nebo hygienické potřeby.

Günter Päts, Berlínský obchodní spolek

„Zákazníci teď mohou počítat se slevami 30, 40, 50 i 70 procent.“

Princip výprodejů se podle Juračky v Česku a Německu neliší. „Princip je stejný – končí sezona, je potřeba doprodat zboží, uvolnit sklady a prodejny pro novou sezonu,“ podotkl. Oproti Němcům ovšem čeští obchodníci potřebují mnohem více času, než si na slevy vydělají. „Rozdíl mezi námi a západními státy je v tom, že je tam silnější poptávka,“ dodal Juračka.

Podle průzkumů utrácejí Češi při nákupech za hranicemi nejčastěji 5 tisíc korun. Asi 13 procent zákazníků ale neváhá vydat ze své peněženky podstatně více – celé desítky tisíc korun. Průzkumy také ukazují, že nákupům v cizině holdují častěji muži než ženy. Nejčastějším cílem nákupů Čechů v Německu jsou pak Drážany, Norimberk nebo Weiden.

Letní výprodeje v Německu tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)