Insolvenční správci nedodržují vyhlášku. Víc provozoven jim dává víc příležitostí

Ministerská vyhláška upravuje, že každý insolvenční správce může mít omezený počet provozoven. Cílem bylo omezit manipulace s insolvencemi. Na pobočce tak mají být konkurzní správci povinně k dispozici dlužníkům alespoň jeden den v týdnu. Přesto se najdou případy, kdy počty poboček značně převyšují.

Rozhodně je to něco, co nebudeme tolerovat.
Robert Pelikán

Ministerstvo chtělo především omezit ustavování fiktivních provozoven správců. Podle vyhlášky tak může mít insolvenční správce jenom čtyři pobočky. Třeba společnost Administrace insolvencí City Tower má ale poboček dohromady sedmdesát pět. Podle Michala Žižlavského z Asociace insolvenčních správců jde vyhláška proti zdravému rozumu, když vyžaduje osobní přítomnost správců na pobočkách.

Ti, kteří zatím na nová pravidla nepřistoupili, tak vydělávají. Nejvíce insolvenčních případů získává ten, kdo má nejvíc poboček. „Logicky získávají více tržních příležitostí,“ uvedl Žižlavský.

Čekání na Ústavní soud, podle Pelikána byla věc ale nezbytná

Správci své pobočky nezrušili i s tím, že vyčkávají, jak o ministerské vyhlášce rozhodne Ústavní soud. „Kladu si otázku, proč má být rušeno to, co funguje dobře,“ řekl ohlášený společník Administrace insolvencí City Tower Jaromír Císař. „Chceme se řídit právním řádem, chceme ho respektovat, nicméně tohle je zvláštní případ,“ dodal.

Ministerstvo spravedlnosti si za svým přístupem stojí. „Vyhláška je podle nás v pořádku a myslíme si, že je nezbytná,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Podle ministerstva spravedlnosti nicméně většina správců vyhlášku dodržuje a celkový počet provozoven se snížil asi o padesát procent.

Události ČT: Někteří insolvenční správci nedodržují vyhlášku, mají víc než čtyři pobočky (zdroj: ČT24)

Boj proti podvodům

Vyhláška je jedním z nástrojů, kterými ministerstvo spravedlnosti bojuje proti insolvenčním podvodům. „U nás si někteří insolvenční správci z důvodu maximalizace zisku začali registrovat nové provozovny, které byly čistě formální,“ zmínil Pelikán.

Ministerstvo plánuje kontroly jednotlivých poboček insolvenčních správců. Pokud se nepodřídí vyhlášce, mohou jim ministerští úředníci v krajním případě také zakázat činnost. V posledních letech se nicméně počty insolvencí daří snižovat.

Počet insolvencí
Zdroj: ČT24