I Mexiko chce své Silicon Valley

Guadalajara - Ve druhém největším městě Mexika - Guadalajaře - má vyrůst technologické centrum podobné kalifornskému Silicon Valley. Největší čtvrť svého druhu v Latinské Americe má přilákat investory z odvětví animace, vizuálních efektů, vývoje softwaru a počítačových her.

Nové technologické centrum má vyrůst na 234 hektarech, na kterých mělo kdysi vyrůst zázemí pro Panamerické hry – americkou obdobu olympiády. Nakonec se ale tato oblast stane základnou IT odborníků a vývojářů softwaru. „Ekonomika se mění. Dnes už peníze nejsou jenom ve výrobcích, které sjíždí z pásů velkých továren. Jsou to aplikace, digitální obsah, video a další software, které generují zisky,“ podotkl ředitel Metacube Technology and Entertainment Carlos Gutierrez.

Felipe Calderon, mexický prezident

„Bude to kreativní průmyslové centrum. Čtvrť, kde se budou shromažďovat mozky z oboru digitálních médií - největší v Latinské Americe.“

Projekt je zatím na začátku. Ještě není úplně jasné, kdy bude technologické centrum hotové a čerstvě vymalované kanceláře začnou zaplňovat první IT odborníci. Pracovní příležitost by tam mělo najít na 20 tisíc lidí. Pracovali by i pro velké společnosti, jako je Warner, Pixar, Fox nebo Disney. „Pravda je, že v Mexiku je levná pracovní síla. Nechceme být ale zemí, kam chodí zahraniční firmy jen kvůli tomu. Chceme, aby tady investovaly kvůli kvalitě, ne kvůli nákladům,“ uvedl ředitel společnosti Gyroscopic Yoanpablo Perez.

Okolí Guadalajary už má technologickou minulost. Nedávno bylo kousek od města otevřeno další podobné, ale menší centrum. A osvědčilo se, sídlí tam už 700 firem a některé z nich pracují i pro mezinárodní giganty.

Mexiko buduje nové Silicon Valley (zdroj: ČT24)