Hříchy se členům eurozóny již brzy nevyplatí

Brusel – Země eurozóny, které nebudou plnit úkoly, stihne trest. Evropská unie jim za porušování rozpočtových pravidel naúčtuje pokutu ve výši 0,2 procenta hrubého domácího produktu. Pokud se navíc prohřeší nerespektováním doporučení Evropské komise, která mají vést ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti, nevyhnou se ani další pokutě ve výši 0,1 procenta HDP. Píše o tom dnešní vydání deníku Financial Times.

K tříprocentní hranici se přidá také 60procentní

Přesnější informace o zavedení citelných pokut by měla Evropská komise představit již příští středu. Sankce by přitom měly být automatické, ale stále bude existovat možnost, jak je zvrátit. Hříšníkovi by pomohl nesouhlas kvalifikované většiny ministrů financí zemí eurozóny do deseti dnů od uvalení pokuty.

Nově chce Brusel státy platící eurem trestat i za absolutní výši státního dluhu, která by podle současných pravidel neměla překročit 60 procent HDP. Aby se předlužené státy vyhnuly pokutě, budou muset snižovat celkové zadlužení během tří let o jednu dvacetinu ročně. K tomuto kritériu se v unii dosud příliš nepřihlíželo. Porušuje jej totiž značná část členských států. Pokuty tak hrozily jen za překročení hranice ročního rozpočtového schodku, která je stanovena na tři procenta produktu.

Tresty pro celou Evropskou unii se teprve chystají

Komise ve středu představí návrhy, které se budou dotýkat především eurozóny. Pokuty pro země mimo zónu, kde státy platí evropskou jednotnou měnou, komise zveřejní nejspíš až později. Měly by se ovšem týkat omezení proudu evropských dotací.