Firmy plánují letos zaměstnancům přidat až o deset procent. Stoupá obliba benefitů

Události: Podniky plánují přidat zaměstnancům pět až deset procent (zdroj: ČT24)

Zaměstnancům by se letos mohla zvýšit částka na výplatních páskách. Nejčastěji podniky plánují mzdy zvyšovat o pět až deset procent. Zjistila to Hospodářská komora mezi svými členy. Vyšších mezd by se díky očekávanému zvýšení poptávky měli dočkat zaměstnanci napříč obory. Mírně štědřejší by mohly být firmy ve zpracovatelském průmyslu. Podniky ale zaměstnance neodměňují jen výplatou, stále častěji využívají benefity.

Průměrná nominální mzda loni podle České bankovní asociace vzrostla o 7,6 procenta. Hospodářská komora předpokládá, že letos bude vyšší o šest procent. Díky zpomalujícímu tempu zdražování si ale zaměstnanci proti minulému roku polepší.

„Očekáváme, že ten šestiprocentní nárůst se v reálu projeví více než tříprocentním nárůstem příjmů,“ přiblížil Ladislav Minčič, ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR.

Například stavebnictví loni poznamenal pokles poptávky. Kvůli nedostatku pracovníků v oboru se to ale nemohlo projevit ve mzdách. „Inflaci v rámci mezd následujeme, s nějakým půlročním, tři čtvrtě ročním zpožděním. Takže očekáváme, že ještě minimálně v prvním kvartále roku 2024 určitě bude docházet ke zvyšování mezd, někde mezi pěti a osmi procenty,“ popsal Jan Hamr, obchodní ředitel firmy DMG stav.

Růst mezd je znát už teď při nástupu. Třeba stavbyvedoucí dostane zhruba o pět a půl tisíce korun více než v prosinci. V průměru si za měsíc vydělá 53 700 korun hrubého za měsíc. Pomocné síle v gastronomii v uplynulém měsíci průměrná nástupní mzda stoupla téměř o patnáct procent na necelých jedenatřicet tisíc. Podniky ale motivují lidi i jinak.

„Mzdy jako takové automaticky nezvedáme. Ale máme tři složky, kromě základní mzdy máme motivační systém – za plnění nastavených úkolů, za spokojenost našich hostů. A pak jsou to benefity, kde mají nejrůznější výhody, které jim také pomáhají snižovat vlastní náklady,“ uvádí Petr Chábera, viceprezident společnosti Czech Inn Hotels, která v 26 hotelech zaměstnává kolem tisícovky lidí.

Význam benefitů roste

Třeba v malých začínajících firmách jsou podstatným benefitem zaměstnanecké akcie. Rozvoji brání legislativa, podle které podléhají zdanění dřív, než je pracovník prodá, což komplikuje získávání schopných lidí.

„V momentě, kdy se snažíte budovat opravdu rychle rostoucí firmu, která dodává do celého světa, tak potřebujete samozřejmě ty nejtalentovanější lidi. A těm už v dnešní době málokdy stačí čistě výplata. Chtějí nejenom peníze, ale současně pocit, že nejsou jenom zaměstnanci, ale právě také společníky,“ podotýká Jan Sláma, spoluzakladatel a jednatel firmy FaceUp Technology.

„Vidíme celkový posun k finančním benefitům. Což bude tím, že ty nefinanční benefity jsou nyní méně daňově výhodné. Finanční benefity – různé typy bonusů – tvoří 8,8 procenta veškerých benefitů. Následuje dovolená, to je 8,5 procenta, a poté stravování s 8,3 procenta,“ vypočítává datový analytik Michal Španěl z webu JenPráce.cz.

Reálné mzdy by sice letos po dvou letech propadu měly růst, Česká bankovní asociace ale předpokládá, že zůstanou zhruba na úrovni roku 2018. Svou nejvyšší dosavadní úroveň z roku 2021 nepřekonají dříve než za tři roky.