Financování cest ústavních činitelů možná dozná změn

Praha – Ministerstvo zahraničních věcí předložilo vládě dokument, podle něhož má plánování návštěv i pracovních cest českých ústavních činitelů doznat změn. Vláda tak projednává materiál, který kromě jiného přesune financování těchto cest přímo do rozpočtů prezidentské kanceláře či úřadu vlády. V dokumentu jsou ale obsaženy i počty členů delegací a jejich doprovodu, kterým má být cesta hrazena. Pravidla těchto zahraničních návštěv zmiňují zásady úspornosti, hospodárnosti a efektivnosti.

V případě prezidentské kanceláře jde o nejvýše sedm členů delegace včetně jejího vedoucího, tedy prezidenta, a deset členů doprovodu. Premiér s sebou má mít jedenáct lidí a ministr zahraničí pět. „U vrcholných návštěv prezidenta republiky a předsedy vlády lze tento počet přiměřeně zvýšit, například při účasti manželek ústavních činitelů nebo místopředsedů a členů vlády,“ stojí v příloze k materiálu. Vláda jej už projednávala ve středu a znovu se k němu vrátí za dva týdny.  

Na početnější delegace se bude vztahovat pravidlo, že výdaje za účastníky nad zmíněné počty a také výdaje nad rámec pracovního programu vrcholné návštěvy jsou hrazeny z rozpočtů vysílajících úřadů ústavních činitelů a ministerstev, případně z rozpočtů dalších subjektů nebo ze soukromých peněz.

  • Premiér Petr Nečas na palubě vládního speciálu autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Vládní airbus autor: ČT24, zdroj: ČT24

Od roku 2013 proto mají být podle materiálu ze státní pokladny navýšeny rozpočty prezidentské kanceláře o 12,9 milionu korun, úřadu vlády o 5,9 milionu a ministerstva zahraničí o 17,8 milionu korun. Celkem tedy budou tyto kapitoly posíleny o 36,7 milionu korun. Platí přitom, že cesty armádními speciály jsou už od letošního roku hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany a podobně ministerstvo vnitra pravidelně platí ze svých peněz ochranku ústavních činitelů.   

Předkládací zpráva upozorňuje na to, že výši výdajů v daném roce nelze dopředu odhadnout, a tak byly částky pro Hrad, Strakovu akademii a Černínský palác spočteny na základě peněz, které prezident, premiér a ministr zahraničí za cesty utratili v letech 2010 a 2011.