Evropská komise schválila vznik největších aerolinek na světě

Brusel - Evropská komise (EK) dnes schválila plánované spojení amerických aerolinek Delta Air Lines a Northwest Airlines v hodnotě více než tři miliardy dolarů. Zmizela tak jedna z možných překážek vzniku největších aerolinek na světě podle počtu přepravených cestujících.

Spojení společností podle EK neohrozí konkurenční prostředí na evropském trhu. Aktivity obou společností u letů přes Atlantik převážně doplňují, protože mají centra v různých amerických městech. Také u nákladní přepravy bude mít dohoda jen omezený vliv na konkurenci, protože obě společnosti na tomto trhu nemají příliš silnou pozici.

Nová společnost bude létat pod praporem Delty, zaměstná na 75 tisíc lidí a ročně by měla vydělat až 35 miliard dolarů. Šéfovat jí bude dosavadní generální ředitel Delty Richard Anderson. Stejně jako současná Delta a Norhwest, budou i nové aerolinie vzniklé jejich fúzí v rámci letecké aliance SkyTeam partnerem například ruského Aeroflotu, francouzsko-nizozemské Air France-KLM, ale také Českých aerolinií.