Dubaji by mohl pomoci z dluhů prodej státních firem

Dubaj - Zadlužený arabský emirát Dubaj zřejmě nebude potřebovat další finanční pomoc zvenčí. Vláda uvažuje o prodeji podílů ve státních společnostech, ke kterému by mohla přistoupit v případě, že by potřebovala další finance. Uvedl to dnes předseda dubajského rozpočtového výboru šajch Ahmed bin Saíd Maktúm.

Emirát se v loňském roce dostal do vážných finančních problémů a ocitl se na pokraji bankrotu, ze kterého mu pomohla půjčka od sousedního emirátu Abú Zabí. Důvodem byly problémy jeho konglomerátu Dubai World se splácením úvěrů. Konglomerát se nakonec dohodl s věřiteli na restrukturalizaci dluhu téměř 25 miliard USD (465 miliard korun).

„Dubai World má nyní solidní finanční základy,“ konstatoval Maktúm. Díky dohodě o restrukturalizaci dluhu se vládě podařilo zlepšit důvěru investorů a v září vydala obligace za 1,25 miliardy dolarů.

Vláda nyní zvažuje další možnosti k získání peněžní hotovosti, a jednou z nich je prodej podílů v některých státních firmách. Mezi investory jsou ceněné zvláště společnosti DP World, Emirates Airlines a vodárenská a elektrárenská firma DEWA. Zástupci emirátu však upozornili, že privatizace zatím není na programu, jen je zvažována jako jedna z možností případného získání peněz v budoucnosti.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že celkový dluh Dubaje, včetně dluhu všech státních konglomerátů, činí 109 miliard dolarů. Podle vlády by samotný dluh státu měl činit 30 miliard dolarů.