Čeští podnikatelé na Bulharsko nezanevřeli

Sofie – Bulharský trh nepřestává české firmy lákat ani dnes. Navzdory hospodářské krizi. Na první pohled by se mohlo zdát, že nejchudší země Evropské sedmadvacítky toho českým podnikům moc nenabídne, opak je ale pravdou. Bulhaři nutně potřebují investice do zchátralé infrastruktury. Ať už jde o energetiku, vodní hospodářství nebo dopravu. Právě zanedbané silnice, železnice nebo energetika jsou prioritou současné bulharské vlády.

„Česko je v Bulharsku vnímáno velmi pozitivně, takže když jsme přemýšleli o tom, kam rozšířit prodej našich výrobků, tak Bulharsko bylo jasná volba,“ říká marketingový ředitel třebíčské firmy TEDOM Vlado Murár. Už na konci devadesátých let testovali třebíčští možnosti v oblasti energetiky. Výsledkem byly dodávky zařízení na výrobu tepla a elektřiny do tamních nemocnic, hotelů a podniků.

Development manager ze společnosti Adler Vladimír Prince:

„My jsme se rozhodli pro Bulharsko vzhledem k tomu, že obecně vidíme na Balkáně velký potenciál, takže není to jenom Bulharsko, ale je to i Rumunsko a další balkánské země, které v minulosti vykazovaly růst.“

Bulharsko stále láká (zdroj: ČT24)

Není to tak dávno, co se o Bulharsku a Rumunsku mluvilo jako o balkánských tygrech. Motorem růstu bulharské ekonomiky byly a jsou zahraniční investice. Od počátku devadesátých let jich sem přiteklo přes třicet miliard eur. Krize ale balkánské tygry zkrotila. Bulharská ekonomika loni propadlo o 5,1 procenta. Ubylo zakázek a přibylo lidí bez práce. Největší propad zaznamenalo stavebnictví.

„Z jedné strany vnímáme bulharsko jako plnoprávného člena EU, tomu je samozřejmě přizpůsobená i jeho legislativa, ale pokud jde o rozvinutost a úroveň infrastruktury, tak zde nacházíme poměrně velké rezervy,“ komentuje obchodní rada ČR Juraj Melioris. Nebezpečné prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater bulharské politiky i soudnictví a všudypřítomné úplatky jsou nechvalně známou tváří Bulharska. Evropská unie dokonce kvůli tomu na určitý čas zastavila přísun peněz z fondů.

To, že se v Bulharsku dělají obchody přeci jen o něco snáze než dřív, potvrzují i české firmy. „Dříve jsme se setkávali také s poměrně vysokou mírou byrokracie, ale tohle se už v poslední době lepší,“ dodává Murár. Bulharsko se snaží nalákat investory například na rovnou deseti procentní daň z příjmů.