Česko chce přilákat co nejvíce Číňanů - hodně totiž utrácejí

Praha - Na zahraniční dovolenou se letos chystá asi 60 milionů Číňanů - na cestách utratí v přepočtu více než jeden bilion a 200 miliard korun. Láká je hlavně luxusní zboží a památky. Právě to je příležitost i pro Česko. Ministerstvo pro místní rozvoj chce Číňany přesvědčit, aby k nám jezdili častěji. Přispět by k tomu mohlo zvýšení počtu konzulárních míst v Číně pro vydávání víz a přímé letecké spoje mezi Prahou a Pekingem či Šanghají.

Číňané utrácejí víc než turisté z ostatních států. Hlavně za luxusní značkové zboží - šaty, kabelky a kosmetiku. V přepočtu na jednoho návštěvníka tu dokonce nechali letos víc než dosud vedoucí Rusové. „Utrácejí v průměru o 25 procent více než ruští turisté,“ potvrzuje ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška. Některé butiky a hotely se na čínské turisty připravují i tak, že zaměstnávají čínské prodavače a asistenty. Jen v prvním čtvrtletí tu průměrný Číňan nakoupil zboží za téměř 14 tisíc korun - tedy výrazně více než loni.

Více konzulárních míst a zavedení přímých leteckých linek – to je plán na Číňany 

Loni do Česka přijelo přes sto tisíc Číňanů - mohlo by jich ale být výrazně víc. „V každém případě by pomohlo české turistice, kdyby v Číně bylo mnohem více konzulárních míst, kam si mohou Číňané dojít pro vízum,“ říká Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Tlak je i na zavedení přímých leteckých linek. Mluví se především o spoji mezi Prahou a Pekingem nebo Šanghají. „Letiště Praha intenzivně jedná s čínskými dopravci, především s China Southern a China Eastern, jednáme také s aerolinkami Hainan Airlines, které ukončily lety do Budapešti,“ uvedl Stanislav Zeman, ředitel pro letecký provoz, Letiště Praha.

A příležitostí má ještě přibývat. Podle čínského plánu cestovního ruchu má do roku 2015 vyjet do zahraničí až 130 milionů Číňanů.