Praha - Za rok se v tuzemsku uloví zhruba 13 tisíc tun zvěřiny, z toho ale na českém trhu zůstane pouze minimum. Na jednoho obyvatele tak připadá skoro kilo masa. Víc než 80 procent ulovené zvěře přitom ale putuje do zahraničí - Itálie, Švýcarska nebo Německa.
Češi moc zvěřině neholdují, většina jí končí v zahraničí
Období zvěřinových hodů právě vrcholí. Restaurace proto nabízejí třeba kančí se šípkovou nebo guláš z daňka. Jenže do restaurací se dostávají i kusy od pytláků. Podle odhadů jsou z černého trhu skoro dvě třetiny zvěřiny. Jenže upytlačené zvíře může mít nemoci přenosné na člověka.
Než se jídlo dostane na talíř, mělo by projít důkladnou kontrolou. „Veškerá zvěř, kterou myslivci uloví, musí být označena ihned po ulovení nesnímatelnou plombou,“ upozorňuje myslivec Luboš Hajný. Díky ní můžou kontroloři zpětně dohledat údaje o zvířeti a způsobu jeho ulovení.
„Kromě kulatého razítka je dobré znát i příběh toho masa,“ přidává se restauratér Michal Jenček. I proto si zvěřinu nakupuje sám, přímo od myslivců. Aby viděl, odkud maso pochází nebo jak se skladovalo.
Češi přitom zvěřinu moc nejedí. A to kvůli ceně, zvěřina je totiž oproti jiným masům až dvakrát dražší. Zatímco třeba kilo vepřového stojí 100 korun, za kančí zaplatí zákazník o 200 korun víc. „Na zahraničních trzích se konzumují spíš dražší části zvěřiny, kdežto v ČR se prodávají ty levnější – jako je třeba maso na guláš,“ říká ředitel Bidvestu Predrag Bilić. A právě v cizině je o českou zvěřinu velký zájem. Skoro 10,5 tisíce tun se vyváží hlavně do zemí západní Evropy.