Boháči na dovolené nešetří ani letos

Praha - Dovolená v nejlepším hotelu s prvotřídním servisem kdekoli na světě je pro většinu lidí nedosažitelný sen. I v Česku však existuje řada lidí, která si ji každý rok dopřává. Narozdíl od zájezdů pro běžné smrtelníky se zájem o dovolenou s nadstandardními službami navzdory probíhající ekonomické krizi nesnížil.

Bohatí Češi utrácejí za „lepší dovolenou“ většinou řádově statisíce korun. Například týdenní pronájem luxusní vily s vlastním bazénem na řeckém ostrově Kréta však přesahuje milion korun. Ti, které teplé moře příliš neláká, zase můžou sáhnout po nabídce na výlet ruským ledoborcem Lenin k severnímu pólu.

„Úplnou raritou posledního měsíce byla svatba dvanáctičlenné české rodiny na hawaiském ostrově Kauai. Bylo to přímo jejich přání, protože na tomto ostrově se natáčel film Jurský Park. Za týdenní svatbu zaplatili 3,5 milionu korun,“ popisuje mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Boháči dál utrácejí za dovolenou (zdroj: ČT24)

Češi jako milovníci golfu

V rámci Evropy jsou už tradičně mezi českými boháči nejrozšířenější zájezdy za golfem. Mezi vzdálenějšími exotickými destinacemi zůstává nejoblíbenější zemí Thajsko. „Směřuje tam téměř 20 tisíc českých občanů ročně,“ zdůrazňuje Okamura. Druhou a třetí příčku si zase drží Kuba a Spojené arabské emiráty. Přímé charterové lety ale z Česka létají i do zemí jako například Keňa nebo Zanzibar.

Co platí pro bohaté ,je v případě méně majetných lidí, alespoň pokud jde o dovolenou, úplně jinak. Krize se tak na masové turistice přeci jen podepsala. V prvním čtvrtletí z Česka vycestovalo o osm procent méně turistů než před rokem, podobný pokles se dá očekávat i v průběhu letní sezóny. Mezi prázdninovými destinacemi u Čechů vede Chorvatsko následované Slovenskem a Itálií.