Bankrotů firem i lidí bylo loni nejméně za poslední roky

Loni zbankrotovalo 649 společností, o 16 procent méně než v předešlém roce. Jde o nejnižší číslo od zavedení současného insolvenčního zákona. Počet bankrotů podnikatelů tak klesl na šestileté minimum. Rekordně nízký byl i počet osobních insolvencí, kterých bylo nejméně za posledních osm let. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF, které má ČT k dispozici.

„Počet bankrotů obchodních společností se snižuje již od roku 2013 a rok 2018 nebyl výjimkou. Za pouhé čtyři roky se počet bankrotů obchodních společností snížil téměř o polovinu a počet bankrotů fyzických osob podnikatelů o necelou třetinu. Jejich pokles souvisí s dobrou ekonomickou situací země a firem, nízkou inflací a nízkými úrokovými sazbami,“ uvedla analytička společnosti CRIF Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

„Rostoucí mzdy zvyšují koupěschopnou poptávku obyvatelstva po službách a výrobcích. Vzhledem k tomu, že Česká republika má otevřenou ekonomiku, značnou roli hraje i ekonomický růst našich hlavních zahraničních partnerů,“ dodala Kameníčková.

V minulém roce zbankrotovalo v Česku celkem 649 obchodních společností, o 120 méně než předloni. Výrazně méně bylo také bankrotů podnikatelů. Oproti loňsku jich ubylo o 926 na 5418. Osobní bankrot vyhlásilo v minulém roce přes 13 tisíc lidí, o čtyři procenta méně než předloni.

Ekonom Capitalinked.com Radim Dohnal: Za poklesem bankrotů stojí vynikající kondice ekonomiky (zdroj: ČT24)

Stavebnictví prochází výrazným oživením

Mezi odvětvími se počet firemních bankrotů o více než třetinu snížil ve stavebnictví. Mírný nárůst naopak zaznamenaly zemědělské a těžební společnosti. Nepatrně vzrostl také počet insolvencí v odvětvích jako doprava, skladování a činnosti cestovních kanceláří.

„Je jasně vidět pokračující ekonomická prosperita Česka. Velice zajímavá je situace ve stavebnictví, které v posledních měsících prochází nejsilnějším oživením od roku 2008. Za tím stojí jak investiční aktivita vlády, tak čerpání prostředků z evropských fondů. Stavebním firmám se tak po dlouhých letech vedlo dobře,“ řekl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nejvíce společností loni zbankrotovalo v Praze a v Jihomoravském kraji, nejméně pak v Kraji Vysočina. Ve Středočeském kraji se počet firemních bankrotů oproti předešlému roku snížil o 42 procent, na Vysočině pak o 40 procent. Naopak více firemních bankrotů (41 procent) registrují v Olomouckém kraji.

Osobní bankrot loni vyhlásilo 13 103 lidí, o 476 osob méně než v předešlém roce. Letos osobních bankrotů podle Kameníčkové nejspíš přibude. Poslanci se v říjnu shodli na novele insolvenčního zákona. Podle ní by soud mohl povolit osobní bankrot i lidem, kteří nemohou prokázat, že do pěti let splatí aspoň 30 procent svých dluhů. Senátoři ale před Vánoci vrátili novelu do sněmovny. Norma je podle nich příliš přísná a neumožnila by oddlužení těch nejchudších.