Autem roku 2019 je v Česku Ford Focus

Titul Auto roku 2019 získal v Česku Ford Focus. V hlasování odborné poroty porazil Ford ve finále Peugeot 508, třetí skončil model BMW X5, následují Kia Ceed a Subaru XV. Vítězem předchozích čtyř ročníků se stala značka Škoda. V loňském roce bodoval její model Karoq, o rok dříve Kodiaq.

O titul v jubilejním 25. ročníku ankety soupeřilo 23 automobilových novinek loňského roku. V hlasování veřejnosti na internetu získala titul v kategorii kompaktních vozů Kia Ceed, v kategorii malých SUV vyhrálo Volvo XC 40. Mezi velkými vozy bodovala Mazda 6 a v kategorii velkých SUV zvítězil Volkswagen Touareg.

Ford Focus loni dorazil do Česka už ve čtvrté generaci, která nabízí výrazně zvětšený interiér i zavazadlový prostor. Ten je dokonce nejobjemnější ve svém segmentu, přičemž vnější rozměry vozu narostly jen mírně.

Mimo to má nový Focus například vyspělý adaptivní tempomat, funkci rozpoznávání cyklistů nebo samočinný parkovací systém, kde řidič při parkovacím manévru nemusí ovládat ani volant, ani pedály. Je vybaven také asistentem vyhýbacího manévru, který žádný podobný vůz zatím nemá.

Focus loni oslavil dvacetiny

Od uvedení prvního Focusu na trh uplynulo loni v říjnu už 20 let. Poprvé byl vůz představen na ženevském autosalonu na jaře 1998. Díky tomuto modelu přibyl silný konkurent tradičním „bestsellerům“, jako byly v té době Volkswagen Golf nebo Opel Astra, případně novinka Audi A3.

Od té doby prodal Ford přes 16 milionů focusů, což jej řadí k nejprodávanějším modelům vůbec. Z toho zhruba sedm milionů připadá na Evropu.

  • Nejstarším a nejprestižnějším oceněním v Evropě je titul Auto roku (The Car of the Year), který se uděluje od roku 1964. Loni získalo tento titul Volvo XC40. Na druhé místo odborná 60členná porota zvolila Seat Ibiza a třetí je BMW 5.