Argentina bojuje s drahými palivy zvýšením daně na vývoz bionafty

Buenos Aires - Argentinská vláda znovu razantně zasáhla do energetického sektoru - skokově zvýšila daň na vývoz bionafty. Krokem míří na jediný cíl, chce ovlivnit ceny paliva a vykročit k energetické soběstačnosti. Spolu s tím země znovu povolila dovoz suroviny klíčové pro výrobu zelené nafty - sojových bobů. Argentina si klíčová průmyslová odvětví začala v poslední době přísně hlídat. Na jaře zestátnila ropnou firmu YPF.

Nečekané sucho a na něj navazující menší úroda sojových bobů nyní trápí argentinský trh s palivy. Továrnám chybí suroviny ke zpracování a vláda dává jasně najevo, že s takovým stavem věcí není spokojená. „Vláda nastavila režim dočasného importu. Sojové boby bude dovážet hlavně z Paraguaye,“ uvedl poradce argentinské vlády Axel Kicillof.

To ale není jediný krok, který má Argentině pomoci v boji se zdražováním pohonných hmot. Tamní vláda dala také zelenou zvýšení daně na vývoz bionafty. Vzrůst má ze 20 na 32 procent. Zároveň zvažuje výrazné navýšení produkce bionafty, ve které je už teď světovou špičkou - z loňských dvou a půl milionu tun má být příští rok milionů čtyři a půl.

Axel Kicillof

„Udržet v rovnováze konkurenceschopnost průmyslu, kupní sílu zaměstnanců a na druhé straně nesrazit zisky, to bude chtít hodně obezřetnosti.“

Prsty natáhla argentinská vláda do ropného průmyslu už letos na jaře, když znárodnila ropnou firmu YPF. Dosavadního většinového vlastníka – španělskou společnost Repsol – odmítá odškodnit. Tvrdí, že firma do YPF dostatečně neinvestovala, a země tak dovážela více ropy a plynu, než by jinak musela. Repsol se ovšem brání, chce si vynutit náhradu přesahující 10 miliard dolarů (204 miliard korun).

Znárodněné společnosti mezitím klesá zisk. Za prvních šest měsíců letošního roku propadl na 2,13 miliardy argentinských pesos (9,5 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 2,75 miliardy. Co za poklesem zisku stojí, firma neuvedla.

YPF ve čtvrtek otevřela rafinerii na naftu, která by měla ročně vyprodukovat 1,75 miliardy litrů. Rafinerie je součástí plánu země získat po letech dovozu pohonných hmot opět energetickou soběstačnost.