Apple chce radikálně změnit iTunes, za písně by se neplatilo

Londýn - Americká firma Apple jedná s velkými nahrávacími společnostmi o radikální změně podnikatelské strategie hudební internetové prodejny iTunes. V případě jejich úspěšného završení by zákazníci za stahování jednotlivých písní neplatili. Část nákladů na provoz služby by společnost zahrnula do ceny přehrávačů iPod a telefonů iPhone.

Podobný model již od loňského prosince využívá finská Nokia. Hudebnímu průmyslu tento způsob prodeje pomáhá oživit odbyt. Pro Apple by nový plán znamenal vyšší poptávku po přehrávačích a mobilech nové generace.

Podle listu Financial Times se ale jednání mezi Applem a nahrávacími společnostmi komplikují kvůli neshodám o ceně, kterou by měla počítačová firma platit za přístup do hudebních katalogů. V případě Nokie se má za to, že nabídla hudebním vydavatelům 80 dolarů na přístroj a že si vydavatelství tuto částku dělí podle svého podílu v odbytu písní do telefonů Nokia. U nabídky Applu se ale spekuluje pouze o 20 dolarech.  

Z průzkumu trhu, který si Apple nechal provést, vyplývá, že spotřebitelé mají o přístup do databáze písní za jednorázový poplatek v ceně přístroje velký zájem. Prémie za neomezený přístup k databázi nahrávky po dobu životnosti telefonu nebo přehrávače by mohla činit až 100 dolarů (v přepočtu asi 1620 korun). Uživatelé by ale uvítali také možnost předplácet si stahování hudby měsíčně. V takovém případě by byli ochotní platit sedm až osm dolarů.