Zpátky do lavic. Prvňáky vítali ve školách prezident i ministr

Události: Na základních a středních školách začal nový školní rok (zdroj: ČT24)

V mateřských, základních a středních školách po dvouměsíčních prázdninách začal nový školní rok. Do školních lavic po osmé ráno usedlo zhruba 108 200 prvňáků. Na ZŠ T. G. Masaryka v Praze 6 přišel přivítat děti v první třídě i prezident republiky Miloš Zeman, v brněnské ZŠ Hudcova zase ministr školství Robert Plaga (ANO).

První zářijové pondělí přivedlo do lavic méně prvňáků než loni, stále je však v prvních třídách více dětí, než v nich usedalo před rokem 2012. Díky tomu tak celkový počet na základních školách vzrostl o 15 tisíc zhruba na 941 tisíc.

Děti ze dvou prvních tříd – jedné v Praze a jedné v Brně – uvítali ve školním životě vrcholní politici. Do ruzyňské ZŠ T. G. Masaryka přišel prezident Miloš Zeman s chotí. Na úvod zavzpomínal, jak do školy nerad vstával. „Když jsem byl malej, tak jsem hrozně nerad vstával. A to platí pořád. Kdyby se šlo do školy o hodinu později, to znamená dejme tomu v devět, bylo by to pro nás lepší. Ale co se dá dělat, zatím musíme vzít v úvahu to, co nám nařídili, a musíme poslouchat, protože ve škole se musí poslouchat,“ shrnula hlava státu.

Prezident přivítal prvňáky ve škole: „Kniha je nejkrásnější věc na světě.“ (zdroj: ČT24)

Děti Miloš Zeman nabádal, aby se brzy naučily číst, četly knihy – zdůraznil, že papírové – a založily si knihovničku. K tomu ostatně dostaly i základ od první dámy. „Jsou to policejní pohádky, doufám, že si v nich počtete,“ upřesnila Ivana Zemanová. Její manžel neskrýval překvapení ze zvolené tematiky. Na dotaz ředitelky řekl, že první kniha, kterou přečetl, byl Školák Kája Mařík. Ivana Zemanová jako prvního přečetla Malého Bobše.

Zahájení roku s hlavou státu se ovšem neobešlo bez protestu. Někteří rodiče, kteří prvňáky doprovázeli, si na oděv připnuli malé siluety červených trenýrek.

Školní rok nepřináší pro učitele velké změny, ujistil ministr

V době, kdy prezident zahajoval školní rok s prvňáky v Praze, činil ministr školství Robert Plaga totéž v Brně. Zdůraznil význam učitelů ve výchově dětí. Je podle něj nutné, aby je jako autoritu vnímaly nejen děti, ale i rodiče. Míní proto, že je nutné zvýšit prestiž kantorů. „Ve školství to chybí,“ uvedl. Dětem popřál, aby je vyučování bavilo a hodně se toho dozvěděly. 

Ministr Plaga přivítal prvňáky v brněnské ZŠ Hudcova
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Plaga je také zodpovědný za změny, které v nový školní rok přichází, ujistil však, že nejsou výrazné. „Největší novinkou letošního školního roku je to, že učitelé žádné překotné novinky nečekají. Mám za to, že v minulých letech si jich užili až dost,“ poznamenal ministr školství.

Události, komentáře o stavu českého školství (zdroj: ČT24)

Nejvýraznější změnou tak je nejspíš zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky, která do školních kantýn vrací například obložené chleby, housky a rohlíky. „Neznamená to, že by stát rezignoval na zdravé stravování ve školách, ale myslím, že jsme situaci posunuli do nějaké rozumné roviny,“ doplnil.

Novinky ve školním roce 2018/2019
Zdroj: ČT24

Učitelé by pak podle něj měli poznat na platech další navýšení peněz od ledna 2019. Kantoři by si měli polepšit o 15 procent, a nepedagogický personál jako třeba školníci nebo kuchařky mají dostat přidáno zhruba o 10 procent.

„Nemohu samozřejmě zaručit každému, že bude mít plus 15 procent na výplatní pásce, těch plus deset je jistých, ale pevně věřím, že tam nedojde ke krácení nadtarifů, takže doufám, že si všichni polepší a že se zase zvýší atraktivita českého školství,“ uvedl Plaga.

Růst platů ve školství
Zdroj: ČT24

Dojíždějícím žákům a studentům by pak mělo ještě finančně ulevit levnější jízdné. Od září platí stejně jako senioři jen čtvrtinu z běžné ceny.

Konec úbytku středoškoláků

Počet žáků neroste pouze na základních školách. Na středních školách by podle odhadů ministerstva školství mělo v novém školním roce studovat přes 395 tisíc žáků, tedy o 2800 víc než loni. Znamená to, že se zřejmě v minulém školním roce zastavil úbytek středoškoláků, který trval od školního roku 2006/2007, kdy jich studovalo přes 524 tisíc.

Stejně jako vždy bude školní rok přerušen řadou prázdnin. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na pondělí 29. a úterý 30. října. Společně s víkendem tak budou mít školáci čtyři dny volna. První pololetí skončí ve čtvrtek 31. ledna 2019, poslední den školního roku bude v pátek 28. června 2019.

Přehled prázdnin ve školním roce 2018/2019
Zdroj: ČT24