Během hokejového šampionátu bude přísný bezpečnostní režim, řekl Vondrášek

Události: Přípravy na mistrovství světa v ledním hokeji (zdroj: ČT24)

Policie připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, řekl na pondělní tiskové konferenci v souvislosti se šampionátem v ledním hokeji konaným v Česku policejní prezident Martin Vondrášek. Organizátoři květnového mistrovství světa (MS) na brífinku hovořili o nadcházející spolupráci s policií, hasiči, Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a celní správou. Vondrášek také zmínil, že policie zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro tento šampionát. Předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude zajištění plynulé dopravy.

Vondrášek uvedl, že policie při přípravách na letošní mistrovství vycházela ze zkušeností z roku 2015. „Očekávali jsme, že v oblasti kapesních krádeží, drobné majetkové trestné činnosti nebo vandalismu bude situace podstatně horší. A přišli jsme na to, že fanoušci hokeje na mezinárodní úrovni jsou velice kultivovaní. Nejvíce problémů jsme měli v dopravě – s včasným zajištěním příjezdu týmů, rozhodčích, fanoušků a s kapacitou dopravy,“ popsal tehdejší situaci Vondrášek, který bezpečnostním opatřením velel. Nyní je bude mít na starosti jeho náměstek Tomáš Lerch.

„Vnímáme, že v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu, s děním v Pásmu Gazy a v souvislosti s migračními vlnami je bezpečnostní situace podstatně více problematická,“ podotkl také policejní prezident. Do příprav šampionátu se proto zapojila i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě či Národní úřad pro informační a kybernetickou bezpečnost. Policie informace získává i prostřednictvím příslušné platformy Interpolu, která sdružuje 190 států světa, tedy nikoliv jen země, které se mistrovství zúčastní.

„Nebyla indikována žádná rizika, která by znamenala konkrétní hrozbu pro tento šampionát,“ sdělil Vondrášek a dodal, že policie rizikové faktory analyzuje už téměř dva roky. Vyhodnocovat je bude ještě těsně před mistrovstvím a také v době jeho konání.

Zaměření i na dopravu

Podotkl, že jeho podřízení dohlédnou také na dopravu. „Očekáváme zatížení silniční i drážní dopravy, včetně MHD. Budou problémy s kapacitami pro parkování pro všechny fanoušky. Zvažovali jsme rizika spojená s havárií chemických látek na zimním stadionu, samozřejmě hromadné narušení veřejného pořádku, ať už na veřejných produkcích ve fan zónách, či v Praze a Ostravě,“ podotkl.

Šéf pražského organizačního výboru Petr Bříza k tomu doplnil, že pořadatelé budou apelovat na fanoušky v Praze i Ostravě, aby co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu, nejezdili k arénám auty a dorazili s dostatečným předstihem, aby stihli včas projít bezpečnostními kontrolami.

Vondrášek také zmínil, že do bezpečnostních opatření budou zapojeni policisté z krajských ředitelství, hlavně z Prahy a Moravskoslezského kraje. „Nicméně pomáhat budou i pyrotechnici, letecká služba, ochranná služba, Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, Národní operační centrum a mnozí další,“ podotkl policejní prezident.

Studio ČT24: Bezpečnost při MS v ledním hokeji v Česku (zdroj: ČT24)

Přísná bezpečnostní opatření

Zmínil, že policie bude mít za úkol zajistit příjezd a přílet jak hráčů, tak fanoušků. „Budeme začínat na Letišti Václava Havla i na Janáčkově letišti v Ostravě, na všech významných dopravních uzlech a budeme se snažit regulovat dopravu, ať už fanoušků, tak týmů na zápasy a tréninky. Budeme se také věnovat veřejnému pořádku v místech veřejných produkcí, v místech ubytování týmů, ale i v okolí obou arén,“ vyjmenoval policejní prezident. Zmínil, že bezpečnostní procesy při vstupu do Ostravar Arény a O2 areny včetně bezpečnosti uvnitř fan zón jsou odpovědností pořadatele – tedy Českého svazu ledního hokeje.

„Samozřejmě budeme pomáhat pyrotechnickými prohlídkami. Aby se například v případě oznámení nástražného výbušného systému nemuselo přerušovat utkání a nemusely se evakuovat arény. Bude tam nastaven velice přísný bezpečnostní režim po celou dobu konání mistrovství světa,“ zdůraznil šéf policie.

Šampionát ve zvýšené míře zaměstná i hasiče, kteří budou policistům pomáhat se zmíněnými pyrotechnickými prohlídkami, proškolí pořadatelskou službu, poradí jí s bezpečným umístěním reklamních předmětů a zaměří se na rizika havárie chemických látek, zejména čpavku u ledových ploch. Vytvoří rovněž speciální taktické jednotky, takže při každém utkání bude čtrnáct hasičů připravených k okamžitému zásahu. Zapojí se také celníci, kteří budou zajišťovat zejména hladké odbavení veškerého vybavení jednotlivých realizačních týmů.

O konkrétních organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. Hokejové mistrovství světa se v České republice uskuteční opět po devíti letech. Zápasy 87. ročníku šampionátu se budou hrát od 10. do 26. května v Praze a Ostravě.

Policejní prezident připomněl, že na poslední tuzemský šampionát zavítalo celkem 741 690 diváků. V obou dějištích turnaje, kterými byly rovněž Praha a Ostrava, klesla kriminalita zhruba o pětinu a policisté tehdy neregistrovali žádnou mimořádnou událost či hrozbu terorismu nebo extremismu. Na zajištění akce se podílelo celkově jedenáct tisíc strážců zákona, denně to bylo několik stovek.

Náklady na zajištění hokejového šampionátu budou vyšší než před devíti lety. Jen policie za sebe odhaduje, že to bude devadesát milionů korun. Podle pořadatelů existuje i možnost, že bude překonaný historický návštěvnický rekord z roku 2015, který drží Česko.

Pozor na překupníky se vstupenkami

Už teď jsou zápasy českých hráčů v základní části vyprodané. V Praze je ještě možné koupit lístky na třináct zápasů skupiny A, semifinále a finále. V Ostravě na 21 zápasů skupiny B a čtvrtfinálová utkání. Oficiálními prodejci jsou sítě Ticketportal a Ticketmaster. Před nákupem jinde pořadatelé varují.

Pořadatelé a policie se chtějí i letos zaměřit na spekulanty se vstupenkami. „Co budeme určitě potírat, je bezprostřední prodej vstupenek v okolí arény,“ doplnil Bříza.

Překupníkům tak nezbývá než se z ulice přesunout na sociální sítě a webové stránky. Jednou z nich je třeba server Viagogo, před kterým varují nejen odborníci, ale i část českých bank. „Tam se typicky jedná o případy, kdy si zákazníci zakoupili vstupenky a poté vůbec nic neobdrželi,“ poznamenal Jan Šůra z právního oddělení dTestu.

Bezpečný nemusí být ani nákup přes inzeráty od soukromníků. Někteří překupníci navíc prodávají jeden lístek několikrát. Divák, který si ho zakoupí, se tak na stadion vůbec nemusí dostat.