Zima nahlédne do Česka. V polovině týdne budou mrazivé noci, ve středu by mohlo trochu nasněžit

Předposlední listopadový týden nepřinese ještě bezezbytku zimní počasí, ale ochutnávku zimy ano. Nejprve se z teplot kolem 10 stupňů rychle ochladí, v polovině týdne přijdou noční mrazy s teplotami kolem minus 5 stupňů Celsia a možná i sněhové přeháňky. Potom se ale zase oteplí. Podle měsíčního výhledu se bude postupně ochlazovat, víc srážek meteorologové očekávají do konce listopadu než v první polovině prosince.

V pondělí bylo zataženo až oblačno, nejvyšší denní teploty jen mírně překročily deset stupňů Celsia. V úterý čekají meteorologové znovu déšť nebo přeháňky na většině území, na horách a postupně i níže se objeví srážky smíšené nebo sněhové. V noci se teploty ještě udrží nad nulou, přes den budou od šesti do deseti stupňů.

„Během úterního dne se k nám od severu 'propadne' chladný arktický vzduch – středa tak bude nejchladnějším dnem tohoto týdne s teplotami v nížinách jen kolem plus dvou stupňů Celsia,“ uvedli také meteorologové na síti X. Bude také foukat s nárazy kolem 50 kilometrů za hodinu a na západě, severu a severovýchodě republiky očekávají meteorologové místy srážky. 

V noci na středu bude většinou minus 3 až plus 1 stupeň, v noci na čtvrtek minus 6 až minus 2 stupně Celsia. Ve středu by mohlo na některých místech mrznout i přes den, bude maximálně minus 1 až plus 3 stupně. Teploty by mohly dávat naději i na sněžení, ale středa přinese zřejmě jen ojedinělé přeháňky. Ty by ale mohly být sněhové.

Počasí 21.–23. 11. 2023
Zdroj: ČT24

Od čtvrtka se začne zase oteplovat, přes den bude 2 až 6 stupňů, v Čechách a ve Slezsku ojediněle ještě více. V pátek by se mohla denní maxima opět přiblížit k desítce. Před víkendem začne znovu sněžit, ale oteplování by mělo již ustat a teploty mírně poklesnou. O víkendu čekají meteorologové hodně oblačnosti - déšť, nebo přeháňky, od středních poloh srážky smíšené nebo sněhové a teploty od nuly do pěti stupňů Celsia.

Týdenní průměr nejvyšších denních teplot očekává ČHMÚ v nynějším týdnu kolem šesti stupňů Celsia, v dalších třech týdnech má postupně klesnout až ke dvěma stupňům v týdnu kolem poloviny prosince. Od příštího týdne se mohou podle meteorologů objevit přechodná několikadenní výraznější ochlazení s teplotami pod dlouhodobým průměrem. „Srážkově očekáváme první dva týdny předpovědi nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden pak průměrné,“ uvedl v měsíčním výhledu ČHMÚ.