Zeman jmenuje Babiše premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD

Projev Miloše Zemana na Žofínském fóru (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman po roce opět zavítal na Žofínské fórum. Hovořil na něm o aktivním občanství, o jeho politické, ekonomické a informační dimenzi. Řekl také, že dodrží slib a  jmenuje vítěze voleb Andreje Babiše (ANO) znovu předsedou vlády, a to bezohledu na výsledek referenda sociální demokracie o účasti ve vládě.

Zeman odmítl zprávy v médiích, že zvažuje možnost úřednické vlády, v jejímž čele by stál šéf ČEZu Daniel Beneš. „Chci jasně konstatovat, že dodržím svůj slib, a to bez ohledu na výsledek referenda, protože sliby se mají dodržovat tak, že nemají být podmíněny, a podruhé jmenuji Andreje Babiše předsedou vlády,“ řekl prezident na Žofínském fóru.

Umíněnost prezidenta Zemana je jednou z podstatných příčin současné dlouhodobé politické krize a neschopnosti sestavit většinovou demokratickou vládu.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Zeman se opět vyslovil proti předčasným volbám, které považuje za urážku voličů a důkaz neschopnosti politiků. Věří, že vláda bude sestavena do prázdnin. Kvůli prodlužování sociálnědemokratického referenda podle něj ale může být termín posunut o týden nebo o dva.

  • Zda se ČSSD bude podílet na vládě, rozhodují straníci v referendu. Potrvá do poloviny června.

Prezident také poznamenal, že Babiš má stále k dispozici dvě varianty vládní spolupráce, které mu ve sněmovně zaručí většinu 108 a 115 hlasů. První číslo odpovídá koalici ČSSD a ANO s podporou komunistů, druhé spolupráci ANO, KSČM a hnutí SPD. Obě Zeman dlouhodobě podporuje.

Špatný článek

Prezident se také vrátil ke kauze údajného článku Hitler je gentleman, který podle něj napsal nacistickou i komunistickou diktaturou perzekvovaný  novinář Ferdinand Peroutka. Zeman považuje za chybu, že citoval text, který se dosud nikomu nepodařilo najít. Trvá však na tom, že Peroutka „podlehl nacistické ideologii“, což doložil odkazem na dva jeho jiné články, Dynamický život a Češi, Němci a židé. Ten považuje za „odporně antisemitský“.