Zaorálek: Zřiďte ministerstvo pro slučování v čele s Franzem Kafkou

Praha - Už dnes by mohlo být jasnější, kdo bude novým ministrem dopravy. Nástupce Pavla Dobeše má po jednání sněmovny hledat vedení strany LIDEM. Ve hře je i výměna resortů mezi stranami nebo jejich případné slučování. To ale ČSSD kritizuje. Nepřinese to podle ní ani úspory, ani větší efektivitu vládnutí. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka jsou sociální demokraté připraveni k seriózní debatě o tom, jaké části ministerstev jsou neefektivní, nebo dokonce zbytné. Musel by ale vzniknout odborný tým, který by se činností resortů zabýval.

Šéf olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka nebo exhejtman Zlínského kraje Libor Lukáš. Dva z možných kandidátů na uvolněné křeslo ministra dopravy. Smolka má být favorit LIDEM, Lukáš zase kandidát ODS v případě výměny resortů. Ve hře je ale i slučování ministerstev. „Projednáváme balíček redukující agendy, ve kterém jsou návrhy na slučování některých ministerstev. Je pravda, že je v něm i návrh na sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekla šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Lubomír Zaorálek:

„Tak, jak se to v současné době děje, tak já se obávám, že je to spíše stěhování cedulek z jedné budovy na druhou, a ten smysl je hlavně, aby se vyhovělo personálním rošádám a vytváření vlivu určité strany na určitý resort. Dvě špatně fungující ministerstva se nestanou efektivnější ve chvíli, kdy se sloučí.“

Resort dopravy by tak mohl skončit v kompetenci současného ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS). Nový ministr dopravy si bude muset poradit hlavně se špatně hospodařícím ČD Cargo a vyřešené zatím nejsou ani problémy okolo registru vozidel. „Samozřejmě, že je tady stín, který je na nás vrhnut, ale na druhou stranu je tady tento stín po více než deset let. My jsme se na to vrhli, bohužel se to nevydařilo podle našich představ. Ale nejde o něco, co bychom si vymysleli, abychom šikanovali občany této země,“ zhodnotil Dobeš problémy s centrálním registrem vozidel.

Premiér Petr Nečas (ODS) se má s vicepremiérkou Peake na Dobešově nástupci domluvit do týdne. Zatím se o dopravu stará první náměstek ministra Lukáš Hampl. Sociální demokraté ale rošády na ministerstvech kritizují. „Poradil bych vládě, aby zřídila ministerstvo pro slučování. Do čela by se hodil nejslavnější pražský úředník všech dob, a to je Franz Kafka. Protože tohle je kafkárna,“ reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. ČSSD by se podle něj debat o slučování chtěla účastnit: „Rádi bychom se zúčastnili, kdyby to byla seriózní a důkladná debata. Jsem si jist, že to, co se odehrává, se tomu ani nepodobá.“

Pavel Dobeš
Zdroj: LN/ISIFA