Zájem o zbrojní průkazy je velký. Jejich získání komplikovala pandemická opatření

Uchazeči o zbrojní průkaz zaplnili střelnice i pořadníky na odborné zkoušky. Během lockdownu nebyla možnost střelbu trénovat a méně se i zkoušelo. Oproti předchozím letům tak teď propadne u zkoušek i více lidí. Částečně za to může právě nemožnost praktické přípravy, ale také změna otázek od konce ledna. Zájem o zbrojní průkaz mají především lidé, kteří zbraň potřebují ke svému povolání.

Střelnice se po lockdownu otevřely 10. května. Plné jsou buď úplně, nebo alespoň ze tří čtvrtin. „Lidé jsou po chození na střelnice hladoví. Máme také násobný počet kurzů na přípravu na zbrojní průkaz,“ popsal správce Střelnice Praha Jaroslav Slavata.

Plno je kromě střelnic i u odborných zkoušek. „Zkoušky jsou teď neustále, co polevila opatření,“ řekl České televizi zkušební komisař Jan Skalický. „Zájem o zbrojní průkaz ze strany občanů je velký, ale ta opatření způsobila zdržení,“ dodal Skalický.

V průběhu lockdownu omezila možnost dělat odborné zkoušky k získání zbrojního průkazu také policie. „Jednotlivá krajská ředitelství k této problematice přistupovala různě. Některá zkoušky nepořádala, jiná v omezeném počtu účastníků s ohledem na krizová opatření vlády,“ vysvětlil Ondřej Moravčík z Policejního prezidia. Momentálně se zkoušky provádí za stavu 10 lidí v jedné místnosti se zakrytím nosu a úst.

Uchazeči, kteří chtějí zbrojní průkaz, ho většinou potřebují pro výkon povolání. „Jsou to třeba lidé, kteří se ucházejí o práci v bezpečnostní agentuře nebo u obecní policie jako strážníci. Další chtějí sportovat, bránit se zbraní, nebo jsou to sběratelé,“ uvedl zkušební komisař.

  • 2018: 303 936
    2019: 305 452
    2020: 307 372
    2021: 306 965
  • Zdroj: Policejní prezidium

Podle dat Policejního prezidia počet držitelů zbrojního průkazu roste už několik let. „Letošní mírný propad je v důsledku omezeného organizování zkoušek a příprav na ně. Je ale předpoklad, že v průběhu roku bude tento schodek novými držiteli dorovnán,“ uvedl Moravčík.

Odborné zkoušky: Větší zájem ale i neúspěšnost

Ještě do minulého roku podle dat policie úspěšně prošlo zkouškou 60 až 70 procent uchazečů. V tomto roce je neúspěšnost o 20 až 30 procent vyšší. V praktické části, tedy manipulaci se zbraní a střelbě, za to může pandemie a kvůli ní zavřené střelnice. „Lidé jsou špatně připravení, protože si nemohli zaplatit instruktora na střelnici, který by s nimi trénoval,“ uvedl první z důvodů Skalický.

V teoretické části za to může změna testových otázek. „30. ledna došlo k novele zákona o zbraních a vyžádalo si to změnu přibližně čtvrtiny testových otázek. Ne všichni to čekali, a ne všichni se učili ty nové otázky,“ doplnil zkušební komisař.