Zájem o nocleženky pro bezdomovce je rekordní: Češi už tuto zimu koupili 18 tisíc poukazů

Studio 6: O nocleženky je letos velký zájem (zdroj: ČT24)

Mrazivé počasí v těchto dnech enormně zvýšilo zájem o služby Armády spásy. Noclehárny pro lidi bez domova se zaplnily a využívána jsou i denní centra. Bezdomovcům může pomoci kdokoli: zakoupením nocleženky v hodnotě 100 korun pomůže konkrétnímu člověku, který bude moci strávit noc v teple v jedné z devíti nocleháren Armády spásy. Těchto poukazů už se v aktuální sezoně prodalo 18 tisíc, což je trojnásobek oproti loňské zimě.

V ceně jedné nocleženky je přespání, polévka s pečivem, teplý čaj a také možnost se osprchovat a provést osobní hygienu. Člověk, který poukázku uplatňuje, se také potká se sociálním pracovníkem, se kterým může svou situaci dále řešit.

Poukázku vytiskne vždy daná noclehárna a sociální pracovník ji pak předá člověku v nouzi. Noclehárny Armády spásy jsou v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Šumperku a Havířově. Dárce následně dostane informaci, že už byla právě jeho poukázka uplatněna. 

Projekt nocleženek odstartovala Armáda spásy v loňské zimě, kdy se jich prodalo šest tisíc. Letos už se jich prodal trojnásobek, přičemž zejména v posledním týdnu je zájem enormní. Zřejmě i kvůli tomu, že noční teploty na mnoha místech klesají až pod -20 stupňů Celsia. 

Právě tyto mrazy už si v posledních dnech vyžádaly i lidské životy: v Ostravě byli o víkendu nalezeni tři mrtví bezdomovci. Příčinu smrti musí potvrdit pitva, existuje ale podezření, že příčinou bylo právě počasí. 

„Muži byli nalezeni ležící na zemi ve venkovním prostoru pod mostem, žena v prostoru nákladové rampy ,“ uvedla policejní mluvčí. Vždy se jednalo o místa, kde se zdržují lidé bez domova.