Za porušení sankcí dostal ruský podnikatel pokutu, propadnout mu mají miliony. Proti trestu se brání

Teplický okresní soud uložil peněžitý trest a zákaz činnosti ruskému podnikateli, který čelí obžalobě z obcházení sankcí. Podle trestního příkazu by muž také přišel o více než tři miliony korun obstavených na účtu. Rus proti verdiktu podal odpor, případ se proto bude řešit v hlavním líčení. ČT to řekla mluvčí soudu Lenka Pavlasová. Obviněný se podle policie pokusil přes Bělorusko vyvézt do Ruska tři luxusní auta.

Vladimir L. dostal podle obžaloby v květnu 2022 v přepočtu přes čtyři miliony korun za objednávku tří luxusních aut. Teplický podnikatel je chtěl podle policie dostat z Německa do Ruska, kam měla vozidla putovat přes fingované prostředníky v Bělorusku, na jejichž jména taky formálně vystavil daňové doklady. „Jimž však předcházelo vydání zálohových faktur na skutečné zamýšlené odběratele usídlené na území Ruské federace,“ stojí v trestním příkazu teplického soudu.

Na vývoz luxusního zboží do Ruska už ale tehdy platily sankce a vztahovaly se i na většinu aut s hodnotou nad 50 tisíc eur. Zákaz dovozu se tak týkal i vozidel, která se měl pokusit vyvézt obviněný podnikatel. K obchodu nakonec nedošlo, protože platby zablokovala banka a Finanční analytický úřad, který v Česku na dodržování sankcí dohlíží.

Případ pak začala vyšetřovat policie a muže loni obvinila. Žalobce na začátku roku poslal případ k soudu, který v polovině ledna muže nepravomocně potrestal. Za porušení sankcí mu uložil peněžitý trest 360 tisíc korun, dvouletý zákaz obchodování s motorovými vozidly a propadnutí více než 130 tisíc eur (přes 3,2 milionu korun) z bankovního účtu. „Obviněný využil svého práva a podal proti trestnímu příkazu odpor,“ řekla ČT mluvčí soudu Lenka Pavlasová. Kauza se tak bude řešit veřejně v hlavním líčení.

Další případy údajného obcházení sankcí

O případu jako první informoval Deník N, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pak v rozhovoru pro Lidovky.cz uvedla, že stíhán je ruský občan. „Pokusil se vyvézt tři luxusní vozidla v ceně každého přes 50 tisíc eur. Šlo typově o Mercedes-Benz, BMW X5 a Audi A7,“ řekla pro server Bradáčová.

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu loni v září navrhli stíhání muže podmíněně zastavit. Jednou z podmínek tohoto postupu je, že se obviněný k činu přiznal, což pro Deník N potvrdil i jeden zdroj. Státní zástupce však muže obžaloval z porušení mezinárodních sankcí, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Policie se zabývá i dalšími podezřeními na obcházení protiruských sankcí. V srpnu pak obvinila dalšího Rusa, který se měl podílet na převodech peněz pro sankcionovaného ruského oligarchu. Podezřelý vývoz strojů do Ruska přes Turecko kriminalisté prověřují v souvislosti s jihočeskou firmou Kovosvit MAS.