Z přetížených nemocnic ve Zlínském kraji převezla kolona sanitek do pražského Motola pacienty s plicní ventilací

UDÁLOSTI: Pět sanitek převezlo napříč republikou pacienty s covidem-19 ve vážném stavu (zdroj: ČT24)

Na tříhodinovou cestu napříč republikou se v pátek ráno vydal konvoj naděje – totiž pětice sanitek s policejním doprovodem, které převážely pacienty napojené na plicní ventilaci z přetížených nemocnic ze Zlínského kraje do Prahy, aby se v pandemií zvlášť těžce zasaženém regionu uvolnilo alespoň několik lůžek. Pacienti jsou nyní  ve Fakultní nemocnice v Motole, kam dorazili po poledni a ihned zamířili na jednotku intenzivní péče. Všichni jsou v umělém spánku.

Čerstvě převezení pacienti jsou ve vážném stavu, ale zároveň v takovém, že byl jejich převoz z nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži možný. Šlo o čtyři muže a jednu ženu ve věku od 44 do 64 let.

„Je to kapka v moři, ale i tak nám to výrazným způsobem pomůže. Když se pacienti dostanou na ventilaci, není to otázka pár dnů, ale dvou tří týdnů. V tuto chvíli máme 18 covid pozitivních ventilovaných pacientů, celkově 27. Získáme zase nějakou kapacitu pro další pacienty, kteří k nám určitě přijdou,“ podotkl primář ARO Uherskohradišťské nemocnice Lubor Hruška.

Náročné podle něj bylo vybrat vhodné pacienty, kterým by dlouhá cesta neuškodila. „Vybrali jsme dva, kteří už jsou po oběhové stránce ventilačně stabilní, ale pořád jsou ve vážném stavu,“ popsal přimář Hruška. Bezprostřední příprava podle něj náročná nebyla, důležité ale bylo nejprve pacienty stabilizovat.

Asi v nejvážnější stavu byl pacient ze Zlína. Do Motola se po nějakém čase vracel, protože právě v největší české nemocnici podstoupil transplantaci plic. Ve Zlíně se po operaci zotavoval, jeho rekonvalecenci ale zkomplikoval covid-19. Lékaři proto rozhodli o návratu.

„Doufejme, že se k tomu nepřidají žádné komplikace. On je imunodeficitní, má ještě další problémy – další superinfekci kvasinkovou a bakteriální,“ upozornil vedoucí lékař oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Krajské nemocnice Tomáše Bati Radovan Turek.

Po celou cestu museli být pacienti napojeni na plicní ventilaci, tedy i při překládání do sanitky i jejím následném opouštění v areálu nemocnice Motol. Bez neustálého přísunu kyslíku by žádný z pacientů přesun nepřežil.

Primář ARO Uherskohradišťské nemocnice Lubor Hruška o převozu pacientů do Prahy (zdroj: ČT24)

Letoun CASA by pobral pouze čtyři pacienty, proto jeli sanitkami

Podle Hrušky se původně uvažovalo o transportu pacientů armádním letadlem CASA. Letoun ale nemá vyhřívaný nákladní prostor a vešli by se do něj pouze čtyři pacienti, proto se od plánu upustilo a nemocné místo toho převezla pětice sanitek. V každé z nich byli kromě pacienta i tři zdravotníci.

Kolona se zkompletovala v Kroměříži před půl jedenáctou. Tvořilo ji dohromady osm vozidel, na začátku a konci jela policejní auta. Navíc bylo v konvoji i jedno doprovodné vozidlo. Podle vedoucího dopravy zlínské krajské záchranky Martina Konečného vezlo náhradní kyslík, monitor, ventilátor a další vybavení pro případ, že by se něco po cestě porouchalo.

Samotný převoz ale proběhl bez nesnází z hlediska techniky i provozu na dálnici. Policisté prosili řidiče o ohleduplnost, přesun podle jejich vyjádření nakonec nepřinesl komplikace. V Motole zastavily sanitky před jednou odpoledne, další půl hodiny trvalo, než se všichni pacienti dostali na oddělení. Přednosta motolské kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Vymazal uvedl, že bylo potřeba zjistit, v jakém stavu pacienti po dlouhé cestě byli a také napojit je na velké plicní ventilátory. „Budeme pokračovat v léčbě, kterou zavedli kolegové ve zlínském regionu,“ dodal.

Oddělení, které pacienty z Uherského Hradiště, Zlína a Kroměříže přijalo, se s jejich příjezdem zaplnilo, ale v dalších částech svého areálu má fakultní nemocnice připraveno ještě asi čtyři desítky lůžek pro lidi s vážným průběhem covidu-19. To je čtyřnásobek volné kapacity v celém Zlínském kraji, kde je momentálně volných pouze devět lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči.

Uherskohradišťská nemocnice a tři další zařízení Zlínského kraje jsou na hraně kapacitních možností, ve čtvrtek v nich bylo 482 covid pozitivních pacientů, což bylo dosud nejvyšší počet aktuálně hospitalizovaných v regionu. Intenzivní péči potřebuje přes sto pacientů s covidem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené.

Motolská nemocnice převzala pacienty ze Zlínského kraje poprvé, tamní špitály je už ale koncem minulého týdne začaly přesouvat do nemocnic v jiných krajích. Dosud přeložily na standardní lůžka v okolních regionech 27 pacientů. Směřovali do fakultních nemocnic v Brně, Olomouci i Ostravě a nemocnic v Přerově a Havířově.