Z dvacítky nad třicítku a zase zpátky, očekávají meteorologové. Pršet ale nebude

Propad teplot, které z hodnot vysoko nad 30 stupni spadly sotva ke dvaceti, v následujícím týdnu končí. V příštích 14 dnech budou teploty znovu stoupat k tropickým 30 stupňům Celsia. Se začátkem srpna ale přijde další pokles, teploty klesnou pod dlouhodobý normál nebo na jeho spodní hranici. Sucho, které trápí značnou část Česka, se pak zřejmě bude ještě zhoršovat. V následujících čtyřech týdnech totiž pršet příliš nebude. Zvláště druhá polovina července bude srážkově podprůměrná.

V červnu padaly teplotní rekordy, v červenci také – ale zatímco konec školního roku byl mimořádně teplý, počátek prázdnin naopak chladný. Výjimkou pak v mrazových kotlinách nejsou ani ranní teploty pod nulou.

Podle aktualizovaného výhledu počasí na další čtyři týdny, který vydal Český hydrometeorologický ústav, ale mimořádně chladné dny skončí. Teploty budou docela rychle stoupat. Příští týden bude teplotně průměrný – oproti nynějšímu výraznému podprůměru – a jeho konec by již měl přinést denní maxima kolem 30 stupňů.

x
Zdroj: ČT24

Ještě tepleji – mírně v nadprůměru – bude v posledním červencovém týdnu, potom se ale zase ochladí. První polovina srpna bude teplotně průměrná, možná i podprůměrná. Dlouhodobý průměr je přitom lehce pod 19 stupni. 

„Celkově budou v období od poloviny července do konce první srpnové dekády teploty v normálu,“ shrnuli meteorologové. Naděje, že bude více pršet, však ani v příštích týdnech nedojde naplnění. „Období od 15. července do 11. srpna by mělo být jako celek srážkově podnormální,“ avizoval ČHMÚ.

Minimum srážek přinese příští týden, který bude téměř jistě hluboko pod normálem. Další tři týdny by měly být srážkově v normálu, ale stále nejspíše zůstanou pod hodnotou dlouhodobého průměru, který se pohybuje kolem 20 milimetrů za týden.