Výsledky maturit zpochybňuje 2408 studentů. Je jich podobně jako loni, i když propadlo více

Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se letos odvolalo 2408 studentů. I když letos v testech neuspělo více studentů než loni, je počet odvolání nepatrně nižší. Údaje sdělilo České televizi ministerstvo školství po vypršení termínu, do kdy bylo možné odvolání podat.

„Termín doručení byl v pondělí 4. června 2018 do podatelny ministerstva nebo na poštu. (…) Přišlo celkem 2408 žádostí,“ uvádí ministerstvo školství s tím, že až po vypršení termínu přišla ještě jedna žádost o přezkoumání výsledků didaktických testů.

Oproti minulému roku, kdy přišlo 2480 stížností, počet žádostí mírně poklesl. Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) je úspěšnost odvolání velmi nízká, loni uspělo jen šest původně neúspěšných studentů.

I když námitek mírně ubylo, výsledky jsou letos horší. „Zdá se, že zvýšená neúspěšnost se neodrazila na počtu žádostí o přezkum,“ komentuje bývalý ředitel CERMATu Jiří Zíka. Počty maturantů jsou podle něj stejné jako loni, liší se maximálně o stovky. Mění se ale předměty, na které si neúspěšní maturanti stěžují především. „Tam, kde bylo nejvíce žádostí, tedy v matematice, se snižuje počet maturantů. S tím se snižuje i počet žádostí. Částečně je však nahradila čeština a angličtina,“ poukazuje Zíka.

U testové části státních maturit musí studenti žádost o přezkoumání poslat na ministerstvo školství. Mají na to 20 dnů od konce období pro konání didaktických testů společné části maturitní zkoušky.

Maturanti většinou čekají až na zveřejnění výsledků, stěžovat si však mohou již dříve. Letos se před zveřejněním výsledků odvolalo 70 lidí. „Přímo po napsání se objeví pár žádostí, které se ale týkají organizačních záležitostí. Studenti tedy nejsou spokojeni s tím, co se dělo při realizaci zkoušky. Vadí jim třeba, že vrčela motorová pila, létala jim tam moucha nebo že někde brečelo dítě,“ řekl Zíka ČT na konci května.

K maturitním zkouškám se letos přihlásilo 69 318 středoškoláků. Maturity začaly 11. dubna slohem z češtiny. Testy se potom konaly od 2. do 9. května. V testech z matematiky letos propadlo 22,3 procenta studentů. V českém jazyce pak neuspělo 10,4 procenta maturantů.