Výbuch nádrže před rafinerií v Kralupech nadělal škodu za 30 milionů, vyšetřování pokračuje

Provoz distribučního terminálu před areálem rafinerie v Kralupech nad Vltavou, kde ve čtvrtek exploze skladovací nádrže zabila šest lidí a další dva zranila, je od úterý v plném rozsahu provozu. Škoda dosáhla třiceti milionů korun.

„Náš expertní tým během víkendu provedl detailní technologickou a bezpečnostní kontrolu. Poškozený je skladovací tank, který byl v době exploze prázdný a nebyl v provozu. Ostatní zařízení terminálu jsou nepoškozená, bezpečná a plně funkční. Proto jsme přistoupili ke zprovoznění tohoto distribučního terminálu v plném rozsahu,“ řekl v úterý předseda představenstva společnosti Unipetrol Krzysztof Zdziarski. 

V rafinerii v Kralupech v úterý začíná i přes tragédii odstávka, plánovaná už před výbuchem. Ta bude nejrozsáhlejší v historii.

Expertní tým Unipetrolu podle mluvčího Unipetrolu Pavla Kaidla pokračuje ve vyšetřování události. Firma odhaduje, že materiální škody po výbuchu činí třicet milionů korun.

„Až skončí vyšetřování policie a naše interní vyšetřovací komise a budeme vědět, jak k nešťastné události došlo, přijmeme odpovídající opatření a to samé budeme vyžadovat od partnerských společností. Již nyní jsme je vyzvali k opakovanému proškolení svých pracovníků a my sami zvýšíme kontroly dodržování všech předpisů pro práci v areálu,“ uvedl Kaidl.

Pět obětí byli Rumuni, potvrdilo tamní ministerstvo

Čtvrteční výbuch v Kralupech je jednou z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních padesát let. Rumunské ministerstvo den po výbuchu uvedlo, že pět obětí výbuchu byli rumunští občané.

Nádrž, jež vybuchla, byla již několik let mimo provoz. Sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii. Externí dodavatelé pracovali na jejím případném uvedení do provozu.

Informaci o odhadované výši škod přinesly Lidové noviny, které napsaly, že v poslední době v Unipetrolu dochází k havárii co rok. „Loni v prosinci postihl výbuch a požár část jeho areálu v Záluží-Litvínově, předloni nehoda zcela vyřadila z provozu na pět měsíců rafinerii Kralupy a rok předtím zastavil výbuch provoz etylénové jednotky v chemičce v Litvínově a sousední rafinerie kvůli tomu skoro na rok musela omezit provoz,“ připomněl list.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Roční kapacita obou tuzemských rafinerií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinerii připadá 3,3 milionu tun.