Výbor doporučil vydat poslance Schwarze k trestnímu stíhání

Praha – Mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům, aby vydali Bronislava Schwarze (ANO) k trestnímu stíhání. Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Policie žádá o vydání také dalšího poslance – pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), jeho případ ale výbor přerušil a vrátí se k němu ve čtvrtek.

Schwarz se hájí tím, že jednal na základě pokynu nadřízeného. „Dělal jsem to podle zákona, dělal jsem to správně. Ten případ třikrát prověřovala inspekce ministra vnitra, nebylo shledáno pochybení,“ zdůraznil Schwarz. Za celým případem podle něj stojí politická rivalita. 

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Verdikt měl padnout krátce před sněmovními volbami, hlavní líčení se ale nekonalo, protože Schwarz a jeho právník nepřišli. Zvolením Schwarze do sněmovny bylo trestní řízení přerušeno, a to až do doby, než poslanci vysloví souhlas s jeho vydáním. 

Bohuslava Svobodu chce policie stíhat kvůli případu Opencard, ve kterém kriminalisté obvinili deset současných a bývalých pražských radních z ODS a TOP 09 z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu zhruba 25 milionů korun. Radní včetně Svobody ale obvinění odmítají. Debatu o Svobodově vydání k trestnímu stíhání ale dnes výbor přerušil a vrátí se k ní ve čtvrtek - podle Miroslavy Němcové z časových důvodů, jelikož už začalo jednání sněmovny.

Němcová vystřídala v čele výboru Bendu

Mandátový a imunitní výbor má ode dneška novou předsedkyni, Marka Bendu totiž vystřídala Miroslava Němcová (oba ODS). Tento výbor je jediný, který v nové sněmovně připadl občanským demokratům. „Bylo jasné, že Miroslava Němcová jako náš volební lídr bude mít tu maximální funkci, která bude k dispozici ve sněmovně,“ řekl již dříve Benda. Němcová neuspěla ve volbě místopředsedy dolní komory.