Výbor ANO schválil kandidátku pro eurovolby, povede ji Dostálová

Výbor ANO schválil kandidátní listinu hnutí pro červnové volby do Evropského parlamentu. Na čtvrteční tiskové konferenci stínové vlády to oznámil její předseda Karel Havlíček. Kandidátku podle očekávání povede bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, následují poslanec Jaroslav Bžoch a dosavadní europoslanec Ondřej Knotek. Výbor listinu schvaloval korespondenčně do úterý.

„Pozici lídra pro červnové evropské volby přijímám s pokorou. Je to pro mě především obrovský závazek a odpovědnost za vizi, kterou pro evropské volby přineseme. Jsem připravena dát nejen do kampaně, ale také do práce v Evropském parlamentu maximum,“ uvedla Dostálová na sociální síti X.

Za první trojicí budou na kandidátce následovat další nynější poslanec Evropského parlamentu Martin Hlaváček a jihlavská zastupitelka a ekonomka Jana Nagyová, kterou pražský městský soud ve středu společně s expremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem znovu nepravomocně osvobodil v kauze Čapí hnízdo.

Šestou pozici na kandidátce má poslankyně a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, na sedmém místě je dosavadní europoslanec Ondřej Kovařík, osmou pozici má českobudějovický zastupitel Tomáš Kubín. Devátý bude Jaroslav Knot, desítku uzavře radní Prahy 2 Jitka Urbánková. ANO bude v Evropském parlamentu obhajovat šest mandátů.

Z dalších nynějších zástupců ANO v europarlamentu loni v červnu odmítly novou kandidaturu místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová a také Martina Dlabajová. Jako důvody uvedly konzervativní a národovecké směřování hnutí a možné sbližování ANO a SPD.

Z jiných sněmovních stran a koalic má kandidátku vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) do evropských voleb vést dosavadní europoslanec Alexandr Vondra (ODS). V čele kandidátky Pirátů stojí stejně jako v roce 2019 nynější europoslanec Marcel Kolaja. Hnutí STAN povedou do voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová spolu s někdejším poslancem hnutí Janem Farským. Společnou kandidátku opozičního hnutí SPD a neparlamentní Trikolory povede někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných.