Vrazi pětiletého Honzíka Rokose před soudem: Shazují vinu jeden na druhého

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes projednával případ vraždy pětiletého Honzíka Rokose. Z vraždy je obžalovaná matka chlapce, osmatřicetiletá Antonie Stašková a její padesátiletý přítel Pavel Grepl. Ten se přiznal, že Honzíka udusil, aby mu zkrátil trápení poté, co chlapce Stašková smrtelně probodla a píchla mu vzduch do žil. Stašková zase tvrdí, že Honzíka nepobodala a píchla ho na Greplův nátlak. Motivem činu byl podle znalců pomsta otci dítěte Romanu Rokosovi.

Rozsudek by mohl soud vynést ve středu, pokud soud stihne vyslechnout všechny svědky. Oběma obžalovaným hrozí až výjimečný trest.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová u soudu řekla, že podle důkazů dvojice chlapce zavraždila 9. prosince loňského roku mezi obcemi Žďárek a Strážky na Ústecku, a to zvlášť trýznivým způsobem. Matka se prý nejdřív syna pokusila zabít vpíchnutím vzduchu injekční stříkačkou do žil. Grepl ho zatím držel, aby se nebránil. Když se ukázalo, že injekce syna nezabila, matka ho odvedla stranou a dvakrát ho bodla do hrudi nožem. Chlapec prý ještě několik desítek minut žil, údajně sténal a naříkal. Grepl ho pak zadusil.

Dvojice měla předem připravené tři hroby, do jednoho z nich pak tělo vložila. Později jej obžalovaní i několikrát vytáhli. Mrtvolu chlapce našli strážníci 28. prosince ve Zlatnících na Mostecku. Grepl se dnes u soudu k činu přiznal. Na začátku svého výslechu řekl, že je mu vše líto.

Vraždili oba, nyní shazují vinu na druhého

Grepl potvrdil tvrzení, která u soudu přednesla státní zástupkyně. Doznal se k tomu, že chlapce opravdu držel na klíně, když mu matka píchala vzduch do ruky. Tvrdí, že Stašková pak syna dvakrát bodla nožem, stál údajně dva metry daleko a nedokázal tomu zabránit. U soudu řekl, že nožem, kterým hocha bodla, krájeli chleba, a to i po vraždě.

Dodal, že zraněného chlapce chtěl odvézt do nemocnice, ale Stašková mu to nedovolila. Tvrdí, že ji miloval, po zatčení proto také zpočátku tvrdil, že chlapce bodl on. Nyní přiznal, že umírajícího chlapce udusil rukou. „Nechtěl jsem, aby se trápil,“ uvedl.

Stašková tvrdí, že svého syna nožem nebodla. Řekla, že syna unesla, protože ho milovala a u jeho otce se mu nelíbilo. Vypověděla, že ho bodla
stříkačkou, protože ji Grepl k tomu donutil, vše údajně byl jeho nápad a
chtěl zabít i ji. „Píchla jsem ho ale vedle,“ řekla s pláčem. K připravenému hrobu pak prý hocha dovedl její druh, kde ho bodl. Údajně slyšela jen křik, když doběhla na místo, viděla ho ležet na zemi. Dodala, že vraždě nedokázala zabránit.

Znalecké posudky: Motiv? Stašková nechtěla dopustit, aby se syn vrátil k otci

Posudky o motivu vraždy:

Jednoznačným motivem vraždy byla ze strany Staškové znenávist k otci chlapce. Matka nechtěla za žádnou cenu dopustit, aby se Honzík vrátil zpět. Tvrdí, jak syna měla ráda, ale není takového citu schopna.

Podle znalkyň z oboru psychiatrie a psychologie byla dominantní ve dvojici Stašková, Grepl byl na ní závislý. Oba obžalovaní mají poruchu osobnosti, jejich resocializace je ale možná, připouští posudek.

Stašková dnes, stejně jako už dříve, uvedla jako motiv činu nenávist k otci dítěte Romanu Rokosovi. „Já jsem věděla, že to je špatně, ale prostě jsem se zařekla, že mu ho nedám, protože to je člověk, který se o něho celou dobu nestaral a pk si louskne a vyhraje ho,“ prohlásila.

Otec chlapce Roman Rokos, který jednání soudu sleduje, novinářům řekl, že doufá v co nejvyšší trest. Dodal, že dodnes nepochopil motiv vraždy, kdy se mu jeho bývalá partnerka snažila pomstít.

Pětiletý chlapec, kterého objevila policie v autě na Mostecku mrtvého.
Zdroj: ČT24