Volno láká lidi do obchodů - a zloději toho využívají

Praha - Svátky, prodloužené víkendy či speciální slevy a nabídky ve velkém lákají lidi do obchodních center. To přitahuje i kapesní zloděje. Přestože se policisté a vedení obchodních center snaží díky kamerovému systému krádežím zabránit, lidé jsou stále nepozorní a zloděje k loupežím doslova vybízejí. Často totiž nechávají na parkovišti stát svůj automobil, aniž by ho zamkli.

Přeplněná parkoviště a stejně tak i obchody jsou pro kapesní zloděje ráj. Najít si oběť netrvá dlouho. „Někdy jsou to skupinky dvoučlenné, tříčlenné a jde i o samotáře,“ řekl Petr Kolár, vedoucí 6. oddělení SKPV Praha. Podle Kolára je nejčastější chybou zanechání neuzamčeného automobilu na parkovišti, když nakupující odejde na chvíli s vozíkem. „V tu chvíli se stává snadným terčem,“ podotkl Kolár. Lidé jsou často nepoučitelní a na své věci nedávají pozor.

Party zlodějů navíc v Česku po dvou letech opět oprášili starý trik s poruchou auta a žádostí o pomoc. Od toho, kdo jim zastaví, žádají o peníze výměnou za zlato - to je ale falešné. Nejčastěji k tomu dochází na Jižní spojce, Pražském okruhu, ale i na D1 a D8. Varují před nimi sami řidiči. „Velmi často to bývají stará auta BWM, Mercedes nebo Audi, se zahraničními SPZ, ve kterých operují skupinky z Balkánu,“ prohlásil Jan Říha, vedoucí dopravního vysílání.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ani v těchto případech není policie bezmocná. Díky informacím ze Zelené vlny a kamerovému systému umějí takové případy rychle řešit.