Voda vyjde od nového roku většinou dráž, někde až o čtvrtinu

Lidé v Česku si od příštího roku většinou výrazně připlatí za vodu. Vodárny od 1. ledna zvýší svoje ceny zhruba o jedenáct procent, někde ale až o čtvrtinu – to se týká třeba obyvatel Kladna nebo Mělníku. Do cen se podle odborníků promítají zvýšené náklady, jako jsou energie nebo stavební práce, ale také odložené opravy infrastruktury z minulého roku. Vliv na cenu má také zvýšení daně z letošních deseti na dvanáct procent. Na některých místech lidé zaplatí za dodávku a vyčištění metru krychlového vody jen pár korun navíc, třeba ve Znojmě necelé tři. V Českých Budějovicích pak dokonce nezdraží voda vůbec.

Nejvíc si za vodu připlatí zřejmě lidé ve Středočeském kraji. Obyvatelé Kladna, Mělníka a dalších obcí zaplatí za vodné a stočné příští rok o pětadvacet procent víc, tedy 175 korun za metr krychlový včetně daně. Naproti tomu ve Znojmě stoupne cena vody jen o necelá dvě procenta, což pro jeho obyvatele znamená necelé tři koruny navíc za kubík. O mnoho víc nezaplatí lidé ani v Brně, tam se cena za metr krychlový zvýší ze 102 na 105 korun za kubík. Na Kroměřížsku pak o necelých pět korun, což je méně než pět procent. Nejčastěji se ale podle dostupných informací cena vody v regionech zvýší o jedenáct nebo dvanáct procent.

Cenu vody stanovují samy vodárny po dohodě s příslušnými obcemi. Cena se tak může v jednotlivých krajích, ale i městech lišit, přičemž ji vždy reguluje pomyslný strop, kterému odborníci říkají sociální únosnost ceny. To znamená, že nikdy nesmí přesáhnout dvě procenta průměrných příjmů domácnosti v daném regionu.

Například v Pardubicích zdraží metr krychlový vody z letošních 132 na 148 korun. „Pro čtyřčlennou rodinu půjde o zdražení v řádu několika desítek korun měsíčně,” vysvětluje mluvčí Vodovodů a kanalizací Pardubice Aleš Hudec. Dvanáctiprocentní zdražení čeká také obyvatele Frýdecko-Místecka, Karvinska, Novojičínska nebo Opavska. Ti od nového roku zaplatí za kubík vody skoro 133 korun. V Ostravě stoupne cena vody z letošních 97 na 109 korun za metr krychlový. „Průměrný uživatel zaplatí měsíčně přibližně o 32 korun navíc,“ komentuje zvýšení mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Radka Vanková.

Na Prostějovsku zvýší cenu vody o patnáct korun, na Olomoucku o čtrnáct korun včetně DPH. Čtrnáct korun si připlatí také lidé v Libereckém a Ústeckém kraji. Vodárny Zlín navýší o něco méně – lidé v regionu za kubík vody zaplatí necelých 130 korun včetně DPH. Devítiprocentní zdražení čeká i obyvatele Chrudimska, ti zaplatí za vodné a stočné o devět korun navíc oproti letošku. Jejich královéhradečtí sousedé si připlatí zhruba dvakrát tolik.

České Budějovice nechtějí finančně zatěžovat občany, v Praze bude teprve jasno

Ne všude se ale zdražuje. Například v největším jihočeském městě zůstane cena vody stejná, a to přes 84 korun za kubík. Vedení českobudějovické radnice vysvětluje, že s inflací do rozpočtů měst a obcí také víc peněz přišlo a oni nechtějí zatěžovat občany.

I nezvýšení cen je podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Viléma Žáka možné, protože podotýká, že zdražení je teprve výsledkem dohod provozovatele s danou obcí. „Je to věc zodpovědnosti každého hospodáře, aby řekl, že voda musí stát tolik a tolik,“ komentuje Žák. „Každá obec by ale měla mít uložené prostředky z ceny vody na obnovení infrastruktury.“

Na některých místech v Česku ovšem ještě o ceně není definitivně rozhodnuto – třeba Praha nebude mít podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka jasno až do Vánoc. Žák ale odhaduje, že Praha navýší cenu vody o třináct procent.

Novoroční zdražení vysvětlují vodárny inflací a stoupajícími cenami provozních nákladů. „Vodárenství samozřejmě nežije mimo ekonomickou realitu, odebíráme elektřinu, plyn, pohonné hmoty, ceny prací i materiálů ve stavebnictví rostou a my každoročně zahajujeme na dvě stovky staveb spojených s vodohospodářskou infrastrukturou,“ vysvětluje mluvčí Severočeské vodárenské Mario Böhme.

Od nového roku se zvýší také DPH – z letošních deseti na dvanáct procent. Podle Žáka se do zdražení promítají ještě skokově narostlé ceny energií z minulého roku. Vodárny v průběhu roku své ceníky neměnily, a tak podle Žáka raději odložily plánované opravy sítě. Teď jsou tyto náklady vidět ve zvýšených cenách pro příští rok.