Vítězstvím je už debata o tom, jestli premiér mluví pravdu, říká Filipová. Podle soudu jí Babiš dluží omluvu

Filipová: Pro mě je vítězství už to, že někteří začali pochybovat o tom, že premiér říká jen pravdu (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) dluží omluvu Janě Filipové, nepravomocně o tom v pátek rozhodl soud. Protivládní demonstrace označil Babiš za placené, podle Filipové ale účastníci placení nebyli. Sama za úspěch považuje už to, že se o premiérově lži hovoří. Řekla to v pořadu Události, komentáře.

Filipová považuje za své vítězství už prvoinstanční rozhodnutí, proti kterému se premiér Babiš hodlá odvolat. „I kdyby to potom dopadlo jinak, je pro mě podstatné, že se to dostalo do mediálního prostoru. Začalo se o tom mluvit, lidé začali zjišťovat, že zdaleka ne všechno, co premiér řekne v televizi, nutně musí být pravda. To je pro mě důležité. Aby se změnil názor občanů na demonstrace, které placené nejsou,“ zdůraznila Filipová.  

Kromě toho chtěla ukázat také na to, že premiér v některých případech lže. „Je pravda, že část obyvatel mu odpustí všechno, i vraždu vlastní matky. Ale spousta lidí Babiše volila, aniž by tušila, co je zač. Na tyhle lidi mám potřebu apelovat. Jsem přesvědčena, že když se jim dodají rozumné argumenty, pochopí, že pravda může být někde úplně jinde, než říká premiér,“ řekla Filipová.

Dodala, že už tento týden zaznamenala reakce lidí, kteří změnili na protivládní demonstrace názor. „Jsem bytostně přesvědčená o tom, že nikdo zaplacený tam nebyl. Už z logiky věci: kdo by to platil? Politické strany? Nic takového,“ odmítla znovu premiérova slova.

Filipová: Premiér už mi dříve řekl, že se neomluví

Filipová se loni zúčastnila demonstrace 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Po demonstraci poslanec ANO Pavel Růžička zveřejnil, že slyšel demonstranty, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. To účastníci demonstrace odmítli. Podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

Premiér Babiš v reportáži následně uvedl, že protestující jsou „stále stejní lidi“ a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“. Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. Na TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, kteří na něj pískali, byli zaplacení a že jde o politické odpůrce na objednávku.

V tom se ale podle soudu, který dal za pravdu Filipové, mýlil. Babiš se proti tomuto rozhodnutí soudu hodlá odvolat. K soudu s Filipovou nedorazil. „Očekávala jsem, že premiér nedojde, na to jsem pro něj příliš malá ryba. Z jeho předchozí reakce, když jsem se s ním setkala, jsem vycítila, že se se mnou na toto téma nehodlá bavit. Sdělil mi, že se nehodlá omlouvat,“ dodala Filipová.