Vichřice komplikuje provoz na železnici, hlavní tahy už fungují

Praha - Výpadek po dnešní vichřici zasáhl zhruba čtyřicet úseků železničních tratí v Česku. Večer už všechny hlavní tahy fungovaly, i když na třech dálkových tratích přepravují v kritických úsecích cestující nadále autobusy, uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Upozornil, že zastavena je veškerá doprava na Slovensku v úseku Kúty - Bratislava. Naopak úsek Děčín - Drážďany už je v provozu, takže vlaky do Berlína a Hamburku nemusejí končit v Děčíně a volně pokračují do Německa.

Výpadek dopravy způsobila bouřka s krupobitím a silným větrem, která se dopoledne přehnala nad územím České republiky.

Náhradní autobusová doprava je na dálkové trati Praha - České Budějovice v úseku Votice - Heřmaničky, na trati Plzeň - Cheb v úseku Kozolupy - Planá u Mariánských Lázní, na trati Havlíčkův Brod - Jihlava - Veselí nad Lužnicí v úseku Veselí nad Lužnicí - Jarošov nad Nežárkou, upřesnil mluvčí.

Strom spadlý na trať způsobil dnes kolem 16:30 vykolejení vlaku v úseku Rumburk - Krásná Lípa. Nikomu se nic nestalo, trať je uzavřena. „Jedná se o jediné vykolejení za celý den,“ zdůraznil mluvčí.

Kvůli uzavírce trati Plzeň - Cheb pojede v noci mimořádně vlak EuroNight Františkovy Lázně - Plzeň - Praha - Budapest po dvou alternativních trasách. První část vede z Františkových Lázní přes Plzeň a Prahu do Budapešti, druhá jede odklonem po trase Františkovy Lázně - Ústí nad Labem - Praha - Budapešť. Úprava trasy je kvůli cestujícím v lehátkových vozech z Františkových Lázní.

Z České republiky zatím stále nemohou jet vlaky do Vídně a Bratislavy. Spoje do Vídně končí v Břeclavi, spoje do Bratislavy končí v pohraniční stanici Kúty. Kubala uvedl, že v terénu jsou nadále desítky hasičů i zaměstnanců Českých drah, kteří se snaží provoz co nejdříve obnovit.

Kvůli výpadku jsou bez proudu desítky tisíc domácností. Přerušení vedení způsobily při vichřici polámané stožáry a pády stromů na elektrické dráty. ČEZ funguje podle krizového scénáře.