Více než polovina Čechů ratifikaci Lisabonské smlouvy neschvaluje

Praha - Pro více než polovinu Čechů je Lisabonská smlouva dokumentem, který by vláda neměla ratifikovat. Zásadní právní soubor reformující instituce EU i mezinárodně právní vztahy neschvaluje zhruba 55 procent obyvatel země. Pro schválení je 45 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který provedla na přelomu září a října.

Podle agentury STEM však pouze 25 procent lidí dostatečně chápe obsah smlouvy, jejíž ratifikaci schválilo již 24 států EU. Třicet procent veřejnosti přiznává, že obsahu smlouvy nahrazující zamítnutou euroústavu nerozumí vůbec, a dalších 45 procent pak tvrdí, že spíše neví, o čem Lisabonská smlouva je.

Ratifikační proces zbrzdilo červnové referendum v Irsku, které náhradu za neúspěšnou euroústavu odmítlo. V Česku je tento proces pozastaven kvůli čekání na verdikt Ústavního soudu, který má určit, zda je smlouva v souladu s českou ústavou. Veřejné projednávání soudu je naplánováno na 25. listopadu. Premiér Mirek Topolánek dnes řekl, že by smlouva mohla být přijata v prvním čtvrtletí příštího roku.