Velké obchody v pondělí zavřou, někde však mají výjimku

Obchody nad 200 metrů čtverečních, jako jsou například velké supermarkety, budou muset mít na Den vzniku samostatného československého státu v pondělí 28. října zavřeno. Stanovuje to zákon o prodejní době v maloobchodě. Výjimku mají oblasti, kde kvůli povodním platí stav nebezpečí. V současně době je to část Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V záplavami nejpostiženějších obcích Olomouckého kraje vláda stav nebezpečí prodloužila do 12. listopadu, v obcích Moravskoslezského kraje do 13. listopadu.

Výjimku nehodlá využít například řetězec Albert. „Přestože v oblastech na severu Moravy a Slezska je stále platný stav nebezpečí, který umožňuje ponechat prodejny v těchto místech otevřené i během nadcházejícího státního svátku, této možnosti nevyužijeme a prodejny zůstanou zavřené,“ vyplývá z vyjádření firmy.

1. leden – Nový rok – zavřeno

Velký pátekotevřeno

Velikonoční pondělí zavřeno

1. květen – Svátek práce – otevřeno

8. květen – Den vítězství – zavřeno

5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje – otevřeno

6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa – otevřeno

28. září – Den české státnosti – zavřeno

28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu – zavřeno

17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii – otevřeno

24. prosinec – Štědrý den – otevřeno do 12:00

25. prosinec – 1. svátek vánoční – zavřeno

26. prosinec – 2. svátek vánoční – zavřeno

Obchody nad 200 metrů čtverečních musí mít ze zákona zavřeno 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den zákaz prodeje platí mezi 12:00 a půlnocí. Čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a nádražích mohou v tyto dny zůstat otevřené. Na zbývající státní svátky, kam patří 1. květen, Velký pátek, 5. a 6. červenec a 17. listopad, se zákaz prodeje nevztahuje.