Vedoucí dětských oddílů mohou získat od letoška pět dnů dovolené navíc

Vedoucí dětských oddílů mohou získat od letoška pět dnů dovolené navíc (zdroj: ČT24)

Pět dnů dovolené navíc mohou od letoška využít dobrovolníci, kteří působí jako vedoucí dětských oddílů. Podmínkou je, aby s dětmi soustavně pracovali minimálně rok. Jejich zaměstnavatelé mohou o refundaci mzdy požádat správu sociálního zabezpečení.

Eva Cíglerová učí malé skauty třeba najít léčivé rostliny a uvařit z nich čaj. Ještě loni táboru věnovala týden dovolené, musela si ale vzít i týden neplaceného volna. Od letoška, po změně zákoníku práce, si dovolenou ušetří – zaměstnavatele požádala o pět dnů placeného volna.

„Mám zaměstnavatele, který mi vyšel vstříc. Jediné, co bylo v uvozovkách problém, i když tak bych to možná nenazvala, bylo to, že to viděli asi poprvé, protože to je novinka – a nevěděli co s tím,“ přiblížila vedoucí skautského oddílu Cíglerová.

Podobnou zkušenost má i Tomáš Kurc. I jemu se placený týden navíc hodí – akcím a táborům se skauty věnoval leckdy víc než polovinu své dovolené. „Jenom dovolené bylo v průběhu roku asi třináct dní, takže času na to padne poměrně hodně. Ale nás to všechny baví, takže to člověk nepočítá,“ konstatuje vedoucí skautského oddílu Benešov Kurc.

Vyjet na několik týdnů trvající tábor si ale většina vedoucích dovolit nemohla. Podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka představuje právě bariéra času, kdy se vedoucí může dětem věnovat, jeden z největších problémů.

Konečné rozhodnutí, jestli vedoucí dostane nebo nedostane dovolenou, záleží ale na zaměstnavateli. A ten ji může zamítnout například z provozních důvodů.

Ti od Evy a Tomáše pak požádali o náhradu správu sociálního zabezpečení, ta ji vyplácí až do výše loňské průměrné mzdy za první tři čtvrtletí. Oba se tak v klidu mohou věnovat malým skautům a třeba je učit poznávat léčivé rostliny nebo s nimi vařit oběd.