Ve většině krajů zatím chřipka nedosáhla úrovně epidemie

Praha - Chřipková epidemie se dostavila do České republiky. V Jihomoravském kraji již počet nemocných překročil epidemický práh 2 000 nemocných na 100 000 obyvatel. Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček konstatoval pro ČT, že především v okolí Brna je nárůst onemocnění enormní. Také na Plzeňsku vzrostl počet nemocných oproti minulému týdnu o 38 % a na Pardubicku o 23 %. Hygienici z Karlovarska hlásí prozatím 1 904 nemocných na 100 000 obyvatel. Odborníci ale předpokládají, že nárůst případů chřipky v těchto krajích zdaleka neustává. Přehled statistik výskytu chřipky zveřejnil také Státní zdravotní ústav. Za letošní epidemií stojí virus typu H3N2, který se už několik let nešířil. Průběh onemocnění tak může být těžší, než je obvyklé.

Podle posledních údajů hygieniků z jižní Moravy je aktuálně nemocných 2 218 v přepočtu na 100 000 obyvatel. Čísla tak překročila dvoutisícový epidemiologický práh. Z ordinací praktických lékařů ale přicházejí informace o strmém nárůstu virových onemocnění. Nejhorší situace je v Brně a okolí. „V okolí Brna vypadá celková nemocnost necelých 3 000 nemocných na 100 000 obyvatel a nárůst je tam oproti minulému týdnu o 60 %,“ uvedl pro ČT Jan Mareček. Dalšími epidemií postiženými oblastmi jsou podle něj město Brno a Hodonínsko.

Na Plzeňsku stále roste počet nemocných s akutními respiračními onemocněními. V porovnání s minulým týdnem vzrostl jejich počet o 38 procent. V regionu tedy v současnosti marodí v přepočtu na 100 000 obyvatel 1 925 lidí. Také v Karlovarském kraji se počet chořících blíží úrovni epidemie. Nemocnost oproti minulým týdnům opět narostla, nyní se pohybuje na 1 902 nemocných na 100 000 obyvatel. Onemocnění, včetně chřipek, postihuje v Karlovarském kraji zatím nejmladší skupinu obyvatel, malé děti a školáky. V Pardubickém kraji za poslední týden přibylo chřipkových onemocnění o 23 % na celkových 1 527. Počet nachlazených lidí nejspíš ještě poroste. V současnosti se k hranici epidemie blíží nejvíc Chrudimsko.

Vysočina se epidemii brání

Nárůst onemocnění na Vysočině je zatím mírný. Lidí, kteří stůňou s respiračními nemocemi, za týden přibylo o 13 procent. Lékaři zaznamenali 1 537 nemocných na 100 000 obyvatel. Nejvíce pacientů na Vysočině je stále na Žďársku. Královéhradecký kraj se epidemickému limitu blíží, i když krajští hygienici o epidemii hovoří již nyní. Hlásí odsud nárůst chorob o 23 % na celkových 1 902 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel. „Situaci v Královéhradeckém kraji hodnotíme jako probíhající epidemii chřipky a akutních respiračních infekcí,“ uvádí hygienici kraje ve své zprávě.

Na Ústecku se objevily 2 případy chřipky typu A 

Nárůst nemocných o 40 % na Olomoucku hlásí epidemioložka Růžena Halířová z hygienické stanice. V celém regionu připadalo na 100 000 obyvatel 1 735 nemocných. „Pořád nedosahujeme epidemického prahu. Je velice pravděpodobné, že jej překročíme příští týden,“ dodává Halířová.

Počet lidí trpících nějakým druhem respiračního onemocnění oproti minulému týdnu v Ústeckém kraji vzrostl zhruba o pětinu. Přestože počty nemocných ještě nepřekročily hranici epidemie, nárůst naznačuje, že se tato situace blíží. Hygienici již evidují i dva případy chřipky typu A.

Ve Zlínském kraji stoná 1 905 lidí na 100 000 obyvatel, což je oproti minulému týdnu nárůst o 22 procent. Od soboty tak platí zákaz návštěv v nemocnicích v Uherském Hradišti a Kroměříži. Stejně tomu bude i od pondělí v Krajské nemocnici T. Bati. Počet lidí s akutními respiračními chorobami v Moravskoslezském kraji mírně vzrostl. Během tohoto týdne se nemocnost zvýšila zhruba o 5,5 procenta a na 100 000 obyvatel nyní v kraji připadá 1 886 nemocných.

Chřipkový virus se šíří celou Evropou. Zatímco Španělsko, Portugalsko a Velká Británie mají nejhorší část epidemie za sebou, chřipka je na vrcholu ve Francii, Beneluxu i Itálii.