Ve věku 54 let zemřel bývalý šéf rozvědky a velvyslanec Schwarz

Ve věku 54 let zemřel bývalý šéf civilní rozvědky a někdejší velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz. Na Twitteru to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Schwarz byl nejdéle působícím ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace, v čele rozvědky stál osm let. Poté se stal českým velvyslancem v Izraeli. Podle Twitteru velvyslanectví bojoval Schwarz s leukémií.

Schwarz vystudoval ekonomiku na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni. Po studiu pracoval na přelomu 80. a 90. let nejprve jako ekonom v Kovohutích Rokycany. V roce 1991 začal pracovat u cizinecké policie a následně vystudoval obor Bezpečnostní služby na Policejní akademii v Praze.

K civilní rozvědce nastoupil roku 1999. Nejprve zastával post ředitele odboru zahraničních styků a později se stal náměstkem ředitele. V roce 2007 byl jmenován ředitelem ÚZSI a v této funkci působil až do roku 2014. V roce 2013 ho prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem.

Po odchodu z čela rozvědky se Schwarz stal českým velvyslancem v Izraeli. Na tomto postu ho loni v říjnu vystřídal bývalý ministr obrany a zahraničí Martin Stropnický (ANO). „S panem Schwarzem jsem byl v úzkém kontaktu ještě jako ministr. Věděl jsem přirozeně o jeho zákeřné nemoci. Bojoval s ní ze všech sil a s obdivuhodnou statečností. Hlubokou soustrast rodině i přátelům,“ napsal Stropnický. 

Podle senátora a bývalého velvyslance Pavla Fischera jde o velkou ztrátu pro bezpečnostní a diplomatickou komunitu České republiky. „Zemřel spravedlivý a čestný člověk, věrný naší vlasti,“ napsal na Twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).