Velvyslancem v Izraeli bude šéf rozvědky Schwarz

Praha - Novým velvyslancem v Izraeli se stane Ivo Schwarz, současný šéf civilní rozvědky - Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Schwarz v Tel Avivu nahradí Tomáše Pojara. Návrh ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman, je také potřeba souhlas izraelské strany. Obojí by se mělo bez potíží stihnout do několika měsíců. Informaci přinesly Lidové noviny (LN). Vztahy Česka s Izraelem jsou na velmi dobré úrovni, v EU patří Praha mezi jeho nejbližší spojence.

Zatím ale není jasné, kdo nahradí Schwarze v čele civilní rozvědky. Podle LN by to mohl být jeho současný náměstek Miroslav Toman, který řídí operace rozvědky a má na starosti komunikaci a výměnu informací se zahraničními partnery. S ním ale podle deníku nesouhlasí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který musí vládě šéfa ÚZSI navrhnout.

Druhým zvažovaným adeptem je prý nynější velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák. Ten ale LN řekl, že mu takovou nabídku nikdo nedal.

Izrael má nového velvyslance v Česku od loňského léta. Je jím diplomat Gary Koren. Ve funkci vystřídal Jaakova Levyho, který byl v čele zastupitelského úřadu od roku 2008. Koren v minulosti působil jako velvyslanec v Litvě a Lotyšsku.

Vydáno pod