Ve Švýcarsku se potkali čestný rytíř a čestný komunista, hájil Ransdorfa organizátor akce

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf ve Švýcarsku pouze hájil zájmy českého občana „od A do Zet“. Na tiskové konferenci to prohlásil hlavní organizátor cesty Peter Guzmický s tím, že si údajný dědic curyšských peněz sáhl kvůli celému případu na život. Guzmický inicioval Ransdorfovu cestu proto, aby jednání s bankou urychlili.

Ransdorfa a tři Slováky zadržela švýcarská policie loni 3. prosince v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

Ransdorf odmítá, že by se dopustil čehokoliv nezákonného. Už dříve uvedl, že v bance jednal jménem Vladimíra Huňka, který byl již dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomohou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Komunistický eurposlanec tvrdí, že dokumenty, které v bance předkládal, jsou pravé. Neměl prý slíbenou žádnou provizi.

Pravda má veselou tvář. Ani z toho nejpřísnějšího pohledu jsme se nedopustili jakékoliv kriminální akce, nedopustili jsme se ničeho, co by bylo proti kodexu dobrého chování.
Miloslav Ransdorf
komunistický europoslanec
Události: Ransdorf se pokusil vysvětlit okolnosti švýcarské kauzy (zdroj: ČT24)

Organizátor švýcarské cesty: Byl ohrožen lidský život

Politik by měl myslet na to, že není pouze celebritou, která se může najmout na řešení kontroverzního případu, ale musí myslet i na svůj mandát, mandát europoslance, jestli nemůže být kauzou dotčen, stejně tak na zájmy politické strany, která ho postavila na kandidátku. Pustil se do dobrodružství, které mu přerostlo přes hlavu.
Lukáš Jelínek
politolog

Nyní se k případu na tiskové konferenci vyjádřil i někdejší starosta Ivanky pri Nitre a iniciátor Ransdorfovy švýcarské cesty Peter Guzmický. „S výjimkou úmyslu pomoci jsme jiný úmysl neměli,“ prohlásil.

Huňkův nárok na peníze uložené v curyšské bance podle něj potvrdil český soud v roce 2007, když se zabýval sporem o dědictví po české a švýcarské občance, paní Huňkové-Husákové. Během tiskové konference ovšem Guzmický mluvil i o roku 2008.

On sám se prý případu věnuje od září 2014 a švýcarskou banku navštívil už v minulosti. „Po mém posledním návratu z banky se doktor Huněk pokusil o sebevraždu. Lidé by neměli umírat pro peníze,“ prohlásil s tím, že jako člen rytířského řádu cítil povinnost Huňkovi v jednání se Švýcary pomoci a díky kontaktu blíže nespecifikované známé se obrátil na komunistického europoslance. Předtím prý Huněk neúspěšně spolupracoval s řadou advokátních kanceláří.

V bance hodlali prokázat Huňkův nárok na dědictví. „Chceme komunikovat s někým, kdo uvede věci ve Švýcarsku a v Česku na pravou míru. Proto jsem chtěl mluvit s někým v bance. Chápejte, že jsme jim to nemohli poslat poštou, protože stanovisko by bylo ,příště' a tady byl ohrožený lidský život,“ uvedl. „Pan doktor Ransdorf hájil práva občana České republiky od A do Z. A byla jen náhoda, že se na jednom místě střetl čestný rytíř a čestný komunista.“

Ransdorf očekává jednoznačný konec případu

Obviněný europoslanec očekává, že vyšetřování skončí v jeho prospěch. „Dojde k uznání toho, že se jedná o omyl, nedorozumění, nejedná se o věc, která by zakládala jakoukoli skutkovou podstatu trestného činu,“ řekl Miloslav Ransdorf v rozhovoru pro ČT. Dodal, že švýcarská strana s ním od prosincového zadržení nehovořila. „Jsem přesvědčen, že skandál, který nastal, přispěje k tomu, aby se věc dala do pořádku,“ dodal europoslanec.

Znovu také Miloslav Ransdorf odmítl, že by se vůbec mohl dopustit kteréhokoli činu, o kterých curyšská policie podle něj hovořila – totiž padělání dokumentů nebo předložení falešných dokladů. „Nebyl jediný důvod, proč bych pokládal dokumenty za falešné, a ani jsem neměl možnost někomu to předložit,“ podotkl europoslanec s tím, že banka s ním odmítla jednat a dokumenty převzít. 

Otazníky zůstávají

V médiích se hovoří o tom, že by nyní částka na účtu mohla být kolem 350 milionů eur. Dnes ani Guzmický, ani Ransdorf nepopřeli, že by mohla dosahovat takové výše. Do toho, jak by k ní Husák-Huňková mohla přijít, světlo nevnesli.

Nevysvětlili ani to, proč byl Huněk v minulosti už dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomohou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku, pokud má skutečně pravé dokumenty. 

„Při trestné činnosti, kterou páchal, hodně lidí přesvědčil o své důvěryhodnosti,“ potvrdil Huňkovu vedoucí oddělení hospodářské kriminality policie Zlínského kraje Robert Mařák. Česká televize zastihla Huňka v jeho bydlišti, k případu se ale vyjadřovat nechtěl. Ransdorf argumentuje tím, že jeho minulost neznamená, že by šlo o podvod i v tomto případě.

Případ má na starosti švýcarský prokuratura v Curychu. Její mluvčí dnes ČT bez bližších podrobností napsala, že vyšetřování stále pokračuje.