V Žatci proběhla pieta za vypálený Český Malín. Vojáci tehdy povraždili 400 lidí včetně žen a dětí

Lidé si v Žatci připomínají 76 let od vypálení obce Český Malín na Ukrajině, kterou založili čeští přistěhovalci právě ze Žatecka, Lounska a Rakovnicka. Vojáci tehdy zavraždili na 400 lidí, z toho většinu Čechů. Nešetřili ani ženy, děti nebo staré lidi. Pietního položení květin u památníku malínských obětí se zúčastnili také zástupci Sdružení Čechů z Volyně a pamětníci druhé světové války.

Vše se odehrálo 13. července 1943 v 7 hodin ráno. Český i sousední ukrajinský Malín obklíčilo na 1500 německých vojáků. Obyvatele české obce vyhnali pod záminkou přezkoumání dokumentů z domovů a odvedli je do ukrajinské obce. Oddělili ženy, děti a starce od mladíků a mužů, nahnali je do kostela, školy a dalších budov, které polili hořlavinou a zapálili. Toho, kdo se snažil utéct, vojáci zastřelili.

Řádění přežilo jen několik lidí, a to buď ti, kteří toho dne nebyli v obci, nebo ti, kteří museli na příkaz Němců odvážet nakradený majetek.

Záminkou řádění bylo tvrzení Němců, že je napadl oddíl banderovců, příslušníků ukrajinských nacionalistických jednotek, kteří s Němci někde spolupracovali, jinde ale bojovali. 

Většina přeživších se nakonec do Česka vrátila. Někteří se usídlili na Žatecku, někteří zůstali v obci Frankštát na Šumpersku. Tu nakonec přejmenovali na památku volyňské obce – Nový Malín.